Budi dio naše mreže
Izbornik

OPASNOST MONOPOLIZACIJE POLITIČKE I EKONOMSKE MOĆI U RUKAMA POJEDINACA

Ljubljana (IKA )

Upozorenje Komisije "Pravda i mir" Slovenske BK

Ljubljana, 27. 9. 1994. (IKA) – U Sloveniji postoji opasnost od monopolizacije političke i ekonomske moći u rukama pojedinaca, stoji u izjavi Komisije Pravda i mir Slovenske biskupske konferencije. Članovi Komisije strahuju da će se među stanovništvom proširiti uvjerenje kako se do blagostanja brže dolazi nemoralnim i nezakonskim putem, a budući da političari i odgovorni u zakonodavstvu ne reagiraju pravodobno na korupciju i kršenje zakona, ljudi se sve više razočaravaju u državne institucije.
Također u politici postoji opasnost da nekolicina prisvoji svu vlast, što bi dovelo do “otvorene ili prikrivene diktature jedne gospodarski, politički i medijski snažno nazočne skupine”, kaže se u izjavi. Komisija zahtijeva i neovisno sudstvo, te podupire i ohrabruje suce, državne službenike i predstavnike, da istinski svjedoče svoju odgovornost i ustaju protiv zloupotrebe moći i nezakonitosti. Istaknuta je i potreba za financijski i politički neovisnim medijima, a osuđen je pokušaj državnog vodstva za kontrolom medija.
Demokracija također znači da su svi građani dionici moći i blagostanja, a u Sloveniji se događa upravo suprotno, tvrdi se u izjavi. Komisija “Pravda i mir” upozorila je i na nepravilnosti i zloupotrebe pri privatizaciji, te povratku imovine koju su komunisti nacionalizirali. “Osim gospodarskog napretka, našoj je zemlji potreban povratak moralnim temeljima iskrenosti, pravednosti, demokracije i solidarnosti”, stoji u izjavi Komisije “Pravda i mir”, koju je potpisao predsjednik Komisije dr. Anton Stres.