Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštaj fra Paška Mandurića u Bad Mergentheimu

Bad Mergentheim (IKA)

Nakon trideset i jedne godine službe misionara u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj franjevac konventualac fra Paško Mandurić je imao oproštajno misno slavlje u misijskoj filijali u Bad Mergentheimu.

Proslava je počela u nedjelju 29. kolovoza misnim slavljem u svetištu Marienkirche. Napravivši znak križa, fra Paško je s nekoliko uvodnih mislio vjernike uveo u slavlje te je predstavio novoga župnika fra Ivana Penavu, koji je tada preuzeo predsjedanje misnoga slavlja. Već u uvodnim riječima vidjelo se kako dosadašnjem misionaru fra Pašku nije lako ostaviti zajednicu u kojoj je aktivno djelovao više od tri desetljeća, pomažući obiteljima prognanika kroz ratno vrijeme, dijeleći sakramente svim potrebnima; a niti je jednostavno za zajednicu koja je navikla na „svoga župnika“ oprostiti se od njega.

Po završetku misnoga slavlja, fra Paško je održao emotivan govor u kojem je svojim vjernicima zahvalio na svim lijepim zajedničkim trenucima. Uime hrvatske zajednice od njega se oprostila mlada orguljašica Natalija Stanković, istaknuvši: „Krstili ste sve nas mlade, naravno i mene. Vi ste učinili toliko puno za našu zajednicu. Bilo nas pet ili pedeset, nije važno uvijek ste došli slaviti svetu misu s nama. Mislim da ni najveće hvala nije dovoljno za zahvaliti Vam se za tolike godine odanosti.“ Na misi je sudjelovao i mladi bogoslov franjevaca konventualaca fra Erik Matejak koji je trenutačno u Njemačkoj na tečaju jezika.

Nakon mise zajednica vjernika ispred crkve je pripremila i tjelesnu okrjepu – hranu i piće. Tom prigodom fra Pašku je pročitan još jedan govor zahvale te su mu uručeni darovi hrvatske zajednice pripremila za njega.

Sljedeće nedjelje, 5. rujna, fra Paško Mandurić proslavit će oproštajnu misu u centrali Hrvatske katoličke misije u crkvi Sv. Josipa u središtu Würzburga. Nakon mise bit će i primopredaja Misije koju će tada službeno preuzeti fra Ivan Penava.