Budi dio naše mreže
Izbornik

Orguljski festival u zagrebačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Orguljski festival „Sonus caelestis“, koji će se održavati na orguljama zagrebačke katedrale, započinje 26. svibnja.

U 16.45 sati nastupit će Krešimir Klarić.

Organizator uz Zagrebačku nadbiskupiju bit će i Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vodeća edukativna i umjetnička ustanova koja više od pedeset godina njeguje tradiciju domaće i strane sakralne glazbe. Intencija organizatora je predstavljanje široke palete skladbi liturgijskog i koncertantnog izričaja iz bogate riznice domaće i svjetske orguljske baštine na velebnim orguljama zagrebačke prvostolnice. Posebna pažnja posvetit će se popularizaciji i promociji glazbe domaćih skladatelja koji su kvalitetom svojih kompozicija za orgulje smjestili Hrvatsku na mapu europskih zemalja razvijene orguljske tradicije i kulture.

Festival „Sonus caelestis“ ugostit će renomirane hrvatske umjetnike, katedralne orguljaše iz zemlje i inozemstva koji će prezentirati pomno promišljene koncertne nastupe u sinergiji s inspirativnim instrumentom duhovnog središta naše zemlje. Fokus zanimanja festivala usmjeren je i prema najboljim mladim orguljašima te afirmaciji njihove nadarenosti i entuzijazma. Poseban naglasak bit će stavljen na sakralnu glazbu za orgulje koja je kroz više stoljeća utjecala i formirala klasičnu glazbu predstavljajući temelj zapadnoeuropske kulturne tradicije.

Ciklus koncerata koncipiran je u dva dijela po sezoni. Prvi dio traje od svibnja do srpnja svaku drugu nedjelju. Tako će se u ljetnom terminu održati četiri koncerta. Nakon stanke drugi dio obuhvaća period od rujna do prosinca, sa sveukupno šest koncerata. Uobičajena praksa održavanja nedjeljnih koncerata imanentna je europskim i svjetskim crkvama i katedralama s vrijednim instrumentima. Ovim festivalom grad Zagreb će se priključiti brojnim europskim metropolama koje prezentiraju svoju kulturnu i sakralnu baštinu brojnim turistima, kao i domaćoj publici kroz niz koncerata orguljske glazbe visoke umjetničke razine i profesionalnog izričaja na jednima od najznačajnijih hrvatskih orgulja.