Budi dio naše mreže
Izbornik

Osigurati mirnu uporabu nuklearne energije

New York (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nadbiskup Gabriele Caccia govorio je 8. kolovoza na Desetoj revizijskoj konferenciji stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja koji se održava od 1. do 26. kolovoza u New Yorku, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Caccia istaknuo je stav Svete Stolice da se nuklearna energija treba koristiti samo u miroljubive svrhe. Nadbiskup je rekao kako Sveta Stolica koristi tu priliku da ponovno potvrdi svoju predanost Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i potiče države članice da ojačaju potporu Agenciji.

Pozitivne i negativne strane

Istaknuo je doprinos koji je nuklearna tehnologija dala održivom razvoju nudeći terapije za liječenje raka, poboljšanje prinosa usjeva, upravljanje i zaštitu zaliha vode i praćenje onečišćenja oceana.

Partnerstva za izgradnju kapaciteta između zemalja u razvoju i IAEA-e omogućila su gotovo svim državama da imaju koristi od takvih aplikacija, rekao je nadbiskup. Međutim, istaknuo je kako unatoč tim postignućima, širenje nuklearne tehnologije nije prošlo bez problema.

Miroljubiva uporaba nuklearne energije

Osiguravanje miroljubive uporabe znači da nuklearna energija, medicinski i istraživački objekti ne smiju biti mete u ratu, što bi moglo pretvoriti takva mjesta u izvore proliferacije, stvoriti „prljave bombe” ili radiološki kontaminirati lokalne zajednice i okoliš, šteteći tako sadašnjim i budućim generacijama, naglasio je nadbiskup.

U tome pogledu, nastavio je, Sveta Stolica najprije podsjeća da Protokol I Ženevskih konvencija zabranjuje napade na nuklearne elektrane te potiče da zaštita civilnih objekata bude visoko postavljena na međunarodnoj agendi, uključujući zaštitu nuklearnih centrala. Također je naglasio da takvi napori moraju odgovoriti i na sekundarne posljedice rata i sukoba, koje ostaju dugo nakon što oružje utihne.

Naš zajednički dom

U nastojanju da zaštitimo naš zajednički dom, rekao je nadbiskup, miroljubiva uporaba nuklearnih tehnologija mora se razmotriti na cjeloviti način, a ne s izoliranim, tehnokratskim pristupom. Ići putem cjelovitog ljudskog razvoja zahtijeva bavljenje s društvenim, ekološkim i zdravstvenim utjecajima tehnologija, dodao je.

Nadbiskup Caccia istaknuo je kako potencijalni novi izumi u nuklearnoj energiji sugeriraju pružanje klimatski neutralne energije bez štetnih utjecaja na zdravlje, okoliš i buduće generacije.

Nadalje, istaknuo je kako bi države trebale poduzeti korake za sanaciju okoliša na koje su negativno utjecale nuklearne nesreće i rudarenje urana, pomoći zajednicama koje pate od takvih posljedica i dogovoriti dugoročna rješenja za skladištenje visokoradioaktivnog otpada.

Nadbiskup je pozvao države na suradnju u nastojanju da se nuklearna energija koristi u miroljubive svrhe. U tom smislu, dodao je, Sveta Stolica pozdravlja otvaranje Banke nisko obogaćenog urana IAEA-e u Kazahstanu i poziva na veće napore u multilateralizaciji ciklusa nuklearnog goriva.

Etika odgovornosti

Zaključujući obraćanje, nadbiskup Caccia istaknuo je da sadašnje i buduće generacije zaslužuju miran svjetski poredak koji se temelji na jedinstvu ljudske obitelji, utemeljen na poštovanju, suradnji, solidarnosti i suosjećanju. Također je naglasio da je sada vrijeme da se logici straha suprotstavimo etikom odgovornosti i tako potaknemo klimu povjerenja i iskrenog dijaloga.