Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Predstavljena zbirka križnih puteva braće Jakumetović

Osijek (IKA)

Sedma knjiga autora Domagoja Jakumetovića i Krešimira Jakumetovića „Putem križa do spasenja“ predstavljena je u Osijeku u ponedjeljak 26. veljače u knjižari „Nova“.

Susret je, nakon dobrodošlice knjižničara Ivice Vuletića, otvoren molitvom koju je predmolio župnik Župe sv. Roka u Veliškovcima vlč. Danijel Tigandžin, koji je i autor predgovora. Na predstavljanju zbirke sudjelovali su i Dubravko Lažeta, koji je na gitari pratio postaje dvaju križnih puteva koje je čitala trećoredica Marija Šešo, autorski dvojac i voditeljica programa novinarka Nevenka Špoljarić.

Pozdravljajući nazočne, voditeljica je zahvalila na zajedništvu, osobito volonterima katoličkih udruga u Osijeku. Istaknula je da njihova prisutnost ohrabruje blizance Jakumetoviće, rođene Vukovarce s osječkom adresom, da i dalje stvaranjem svjedoče vjeru koju žive angažirano u Crkvi pa i volontirajući u „Marijinim obrocima“.

„Kada postanemo svjesni svoje pakosti i svojih grijeha te se iskreno kajemo za njih, naša se srca odleđuju. Mi smo svojim grijehom nanijeli i nanosimo Isusu bol. Mi smo pljuvali i pljujemo po Isusu, premda nismo uvijek toga svjesni. Primili smo vječni život besplatno, i to od Kralja koji je zbog nas ležao u prašini, koji je već tada izdan od ljudskog roda. I mi, vjernici, odlazeći k drugim tzv. bogovima tražiti zdravlje, sreću i nekakav lažni mir, pribijamo mu čavle. Zato su ovi križni putevi moderni, suvremeni i pozivaju nas da ne budemo samo pasivni promatrači već aktivni sudionici Kristove muke… U riječima autora nema glume ni pretjerivanja. Svaka je postaja kratka i poziva na akciju. I autori su prošli put, pođimo i mi“, piše u predgovoru.

„Tigandžin je iz teološke i životne perspektive predstavio zbirku, objavljenu o početku korizme 2024., križnih puteva i autore. Knjiga svjedoči o njihovim životima u kojima se Bog čudesno pokazuje i nama se pokazuje jer nas Bog želi obogatiti. Oni, kad im je teško, hrabre jedan drugoga i ovim križnim putevima pozivaju nas da iz njih naučimo biti strpljivi u trpljenju, smireni u podnošenju nepravednih osuda, jači u nošenju vlastitih križeva jer je i njih Bog vodio kroz teški put iz Vukovara… Put njihovog križnog puta progovara suvremeno, mladenački. Ako se odlučimo zagrliti Isusa Krista, riješit ćemo probleme, o kojima govore, a to su: alkohol, kocka, preljubništvo, razvratni život, javne kuće ili Internet, droge, loše društvo, prekomjerno gledanje televizije i nemoralnih sadržaja, psovke, ogovaranja, laži, podmetanja, krađe, odlasci k iscjeliteljima, razni užitci i zamamno blještavilo, nastranosti, zastranjenja u duši jadna i beznadna, beznađe u bolesnom društvu. Pozivaju da se radikalno odlučimo za Isusa Krista, a to znači oduprijeti se klonulosti, a ne pljeskati tuđoj nesreći; prihvatiti da svatko od nas bude dobrovoljno ponižen. Susretu s Domagojem i Krešimirom uči: druge tješiti kroz puteve; kroz situacije postaja jačati vjeru i nadu; prekinuti s bezosjećajnošću i nadati se; proživjeti suobličenje vlastite patnje s Kristovom. Isus Krist najbliži nam je kada je teško. Na tome zahvalni, budimo. Prihvatimo Put“, kazao je Tigandžin.

Poslušan je ulomak pogovora „Zdravo križu, jedina nado“ teologinje Martine Peunić. „Braća Jakumetović pred svakoga od nas donose sedam križnih puteva, puninu onoga što križ u sebi jest. Molitve iza postaja završavaju poklikom ohrabrenja i nade. Što nam to poručuje? Križ je trpljenje, patnja, bol, umiranje. Svaka osoba u životu nailazi na križ. Ovom zbirom pozvani smo razumjeti, posvijestiti si vlastiti križ, prigrliti ga i Krista putem Kalvarije slijediti. Krista, Boga slijediti… Znamo da nije uzaludno, k spasenju hodimo.“

Jakumetovići su svima zahvalili, izdavaču i lektorici Ivanki Hodak, posebice devetoro pokrovitelja objavljivanja knjige. „Krist nada naša, daje jedini istinski mir. Putem križa ići nam je do spasenja! Križni putevi napisani u ovoj knjizi potaknuti su proživljenim životnim situacijama u kojima sam se nalazio. Da nije bilo tih situacija, zasigurno ne bih mogao razumjeti značenje riječi ‘križ’… Moj križ je samo moj i njega moram prihvatiti, zavoljeti, s njim živjeti, s njim se boriti, s njim hrabro koračati i ići naprijed! Križ je jedini naš spas i jedina nada dolazi po križu“, rekao je Krešimir Jakumetović, a Domagoj Jakumetović zaključio: „Isus Krist nam je pokazao da put križa može biti blagoslovljen te da je to jedini put koji vodi do one prave i istinske slobode srca i duše, naravno, pod uvjetom ako taj vlastiti križ prihvatimo, kao što je i Isus prihvatio te zagrlio svoj križ.“

Zbirka „Putem križa do spasenja“, obogaćena biblijskim porukama, sadrži križne puteve: Uzmi svoj križ i slijedi me!, Isus blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome!, Isuse, daruj nam mir!, Isuse, uzdamo se u tebe!, Isuse, ozdravi nas!, Isuse, daj nam snage u nošenju križa, Krist nada naša. Njezin je izdavač je biblioteka „U pravi trenutak“ đakovačkog Karitativnog fonda UPT „Ne živi čovjek samo o kruhu“, koji je nakladnik svih sedam knjiga autorskog dvojca.

Predstavljanje knjige završeno je zahvalnom molitvom, podjelom knjige svim posjetiteljima te zajedničkim druženjem uz slastice koje su pripremile župljanke veliškovačke župe.