Budi dio naše mreže
Izbornik

Osječka župa Uzvišenja sv. Križa u devetnici Gospi koja razvezuje čvorove

Osijek (IKA)

U župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku vjernici se tijekom listopada u župnoj crkvi pojačano duhovno sabiru sudjelujući u molitvi krunice i na večernjem misnom slavlju.

Uoči večernje mise 4. listopada župljani su počeli devetnicu Gospi koja razvezuje (razmrsuje) čvorove. Svake večeri s početkom u 17.45 sati predvoditelj pobožnosti (župnik ili župni vikar) ispred kipa Gospe Fatimske počinje molitvenu pobožnost činom pokajanja, zazivom Duha Svetoga (BDM je hram Duha Svetoga) i Vjerovanjem, a župna molitvena skupina pobožnost nastavlja krunicom.

Pobožnost uključuje meditaciju, molitvu „Mariji koja razvezuje čvorove“ i Gospine litanije, dok vjernici simbolično uže sa svezanim čvorom (predstavlja nerješivu životnu poteškoću, probleme) stavljaju s potpunim pouzdanjem pred Majku Mariju. Završetak pobožnosti Gospi koja razvezuje čvorove je u nedjelju 13. listopada procesijom sa svijećama poslije večernje mise, kada će Gospu častiti hodnjom od župne crkve do Gospina kipa ispod zvonika na Retfalačkom groblju.

Devetnica „Gospi koja razvezuje čvorove“ jest omiljena pobožnost pape Franje koji je, dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, tijekom svog boravka u Njemačkoj vidio i ostao zadivljen slikom Djevice Marije „koja razvezuje čvorove na vrpci bračnoga života“ i s događajem koji se s njom povezuje. Od tada je počeo širiti tu pobožnost, a poslije njegova izbora za Papu, u katehezi je 12. listopada 2013. godine na Trgu Sv. Petra u Vatikanu govorio o Djevici Mariji kao onoj koja razvezuje bolne čvorove našega života.