Budi dio naše mreže
Izbornik

Oskvrnuće grobnice poratnih žrtava Sep u Gornjem Hrašćanu

Gornji Hrašćan (IKA )

Gornji Hrašćan, (IKA) – U petak, 28. listopada povodom svetkovine Svih svetih, kad se na poseban način sjećamo naših pokojnika, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i ove se godine prisjetilo na poubijane i žrtve i stradale u ratnom i poratnom razdoblju Drugog svjetskog rata polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen križa u Dravskoj šumi u Varaždinu te potom i na grobu ekshumiranih žrtava grobišta Sep u Gornjem Hrašćanu koje su uz blagoslov biskupa Josipa Mrzljaka pokopane 23. kolovoza 2010. godine.
Vijenac je položen na najvećem grobištu poratnih likvidacija u Varaždinskoj biskupiji na grobištu Dravska šuma, gdje su molitvu predvodili svećenici iz varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana, župnik vlč. Mijo Horvat i župni vikar vlč. Ivan Rak, a potom su posjetili grobnicu u Gornjem Hrašćanu, u Međimurju, a molitvu su ondje predvodili župnik iz Macinca, vlč Stjepan Markušić i fra Vjekoslav Kocijan iz Franjevačkog samostana u Varaždinu.
Članovi Društva i ostali prisutni ostali su zgroženi neočišćenim i u korov zaraslim grobom, kao i istovarenim smećem uz grob, a posebno ih je ražalostio potrgani križ kojeg je Društvo postavilo nad grobnicom u koju su ukopani posmrtni ostaci s dijela grobišta Sep ekshumiranih po nalogu suda i Državnog odvjetništva u lipnju 2009. godine.
Predsjednik Društva Franjo Talan tom je prigodom rekao: S obzirom da smo svjedoci neodržavanja i nebrige oko podignutih spomen obilježja kao i posljednjih počivališta žrtava Drugog svjetskog rata i poraća smatramo da je za ukop neidentificiranih žrtava potrebno, 25 godina po uspostavi hrvatske samostalnosti, na razini Republike Hrvatske formirati jedinstveno groblje o kojem će kao dijelu zajedničke povijesne baštine i nasljeđa brigu preuzeti država. Također nam je želja da se prestane uništavati i oskvrnjivati bilo koji grob i posljednje počivalište bilo kojeg pokojnika, a shodno tome i grobove žrtava ratova i totalitarnih ideologija XX stoljeća, te da se o oskvrnuću groba na Sepu kod Gornjeg Hrašćana u Međimurju provede istraga.