Budi dio naše mreže
Izbornik

Ostaje na snazi prošlogodišnji dekret o uskrsnim slavljima „U doba Covid 19“

Vatikan (IKA)

U Noti Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu objavljenoj 17. veljače u Vatikanu potvrđuje se prošlogodišnji dekret o specifičnosti slavlja Velikoga tjedna i Uskrsa „U doba Covid 19“, prenosi Vatican News.

Dakle, ostaju na snazi mjere uvjetovane pandemijom koronavirusa koje je Kongregacija uvela 25. ožujka 2020. te će se diljem svijeta mise i obredi slaviti po uputama biskupa prema specifičnostima situacije pojedine zemlje.

Prije svega na područjima na kojim vjernici još uvijek ne smiju ići u crkve središnja slavlja bit će prenošena preko medija, a posebni liturgijski trenuci, kao što je pričest ili pozdrav mira, odvijat će se poštujući epidemiološke mjere pojedine zemlje.

Misa posvete ulja u Velikom tjednu može se odgoditi za neki drugi termin, kao i pobožnosti i procesije, navodi se u dokumentu koji je potpisao pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kardinal Robert Sarah. Središnja slavlja po biskupijama predlaže se slaviti sa što više svećenika i predstavnika povjerenih laika i vjernika.

Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu preporuča vjernike opskrbiti prigodnom građom za obiteljski i osobnu molitvu u korizmi i uskrsnom vremenu te zahvaljuje svima na pastoralnom angažmanu i zauzimanju za dostojanstvenost slavlja kao i za zdravstvene potrebe.