Budi dio naše mreže
Izbornik

Oštarije: Predstavljene knjige „Misal kneza Anža Frankopana“ i „Glagoljska slovarica Azbuka“

Oštarije (IKA)

Knjige „Misal kneza Anža Frankopana“ i „Glagoljska slovarica Azbuka“ predstavljene su u subotu, 16. ožujka 2024. u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Oštarije“ u Oštarijama.

Predstavljanje je organiziralo Dobrotvorno podupirajuće društvo „Sveti Ivan Pavao II. Oštarije“ dajući time doprinos obilježavanju Dana hrvatskog jezika. Na početku predstavljanja prisutne je u ime organizatora pozdravila i zaželjela dobrodošlicu predsjednica Društva Irena Juričić.

Dvije slovarice pod zajedničkim naslovom „Glagoljska slovarica Azbuka“ predstavio je jedan od urednika, vjeroučitelj Franje Puškarić koji je inicijator ideje o izradi slovarica. Nakon što je prošle školske godine zajedno s učenicima četvrtog razreda Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića izradio digitalnu glagoljsku slovaricu, ove školske godine je u suradnji s učiteljicom Ljubicom Ilievska Radošević i učenicima 2. c razreda pripremio dvije glagoljske slovarice.

Slovarice su objavljene 22. veljače ove godine prigodom obljetnice Prvotiska, odnosno „Misala po zakonu rimskoga dvora“ i Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Glagoljske slovarice sadržavaju ilustracije svih glagoljskih slova s naznakom njihove brojčane vrijednosti i ilustracije pojmova koji u današnjem hrvatskom jeziku počinju tim slovima.

Uz to, upotpunjene su slikovnim prilozima i prikazima pojedinih hrvatskih glagoljskih kamenih spomenika, rukopisa i tiskanih knjiga. Izrađujući ilustracije, djeca su razvijala svoju maštovitost i kreativnost, na kvalitetan način koristila slobodno vrijeme i pritom naučila nešto novo. U slovaricama se može pronaći više kršćanskih motiva, a namijenjene su učenicima i svima ostalima koji su zainteresirani za glagoljicu, žele ju bolje upoznati i koristiti u svome radu.

Knjigu „Misal kneza Anža Frankopana“ predstavio je njezin autor Tomislav Beronić, književnik i poznavatelj povijesti obitelji Frankopana. Riječ je o povijesnom romanu čija radnja prati oko deset godina života kneza Ivana VIII. Anža Frankopana Brinjskog provedenih u borbi za povratak posjeda koji je oteo hrvatsko-ugarski kralj Matijaš Korvin. Pored toga, roman obrađuje nastanak prve knjige otisnute na starohrvatskom jeziku i pismu glagoljici – „Misala po zakonu rimskoga dvora“ iz 1483. godine – u Kosinju u Lici. Jedna od posebnosti romana je u tome što je njegovo prvo izdanje iz 2023. godine u potpunosti objavljeno na glagoljici. Radi se, dakle, o prvoj glagoljskoj knjizi u Hrvata nakon 118 godina (od posljednjeg izdanja Parčićevog glagoljskog misala iz 1905. godine). U veljači ove godine objavljen je njezin latinični pretisak.