Budi dio naše mreže
Izbornik

OTKRIVENA SPOMEN-PLOEA POSVEAENA IVANU BELOSTENCU

Lepoglava (IKA )

Lepoglava, 21. 10. 1995. (IKA) - Manifestacija "Lepoglavski dani", koja se održava posljednje tri godine, zapoeela je 20. listopada otkrivanjem spomen-ploee znamenitom hrvatskom pavlinu i leksikografu Ivanu Belostencu u crkvi Blažene Djevice Marije u Le

Lepoglava, 21. 10. 1995. (IKA) – Manifestacija “Lepoglavski dani”, koja se održava posljednje tri godine, zapoeela je 20. listopada otkrivanjem spomen-ploee znamenitom hrvatskom pavlinu i leksikografu Ivanu Belostencu u crkvi Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Spomen-ploeu je otkrio predsjednik Hrvatskog sabora dr. Nedjeljko Mihanovia, a blagoslovio ju je pomoani biskup zagrebaeki Marko Culej. Prilikom otkrivanja ploee, dr. Mihanovia se osvrnuo na kulturno i povijesno znaeenje lepoglavskih pavlina koji su ostavili trajni trag u hrvatskoj kulturi, a poglavito leksikograf Ivan Belostenac koji je baš u Lepoglavi napisao jedno od svojih najznaeajnijih djela. Nakon otkrivanja spomen-ploee služena je misa koju je predvodio biskup Culej zajedno s lepoglavskim župnikom Matom Repiaem i više sveaenika.
Nakon misnog slavlja otvorena je izložba “Povratak pavlina u Hrvatsku poslije 200 godina” na kojoj su izloženi samo neki od izložaka bogate uljudbene pavlinske baštine.
Tom tradicionalno-kulturnom manifestacijom ide se u susret 600. obljetnici prvog spominjanja imena mjesta Lepoglava koja ae se proslaviti 1999. godine. U sklopu priprema za obljetnicu obavljaju se mnogi restauratorski radovi u crkvi, kao i u samom mjestu.