Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena 1047. Festa sv. Vlaha: Usmjerimo se prema onom bitnom što nam sv. Vlaho želi izmoliti!

Dubrovnik (IKA)

Ispred lovorom okićene zborne crkve sv. Vlaha otvorena je u subotu 2. veljače, na Svijećnicu, 1047. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.

Po tradicionalnom protokolu otvorenja Feste rektor Parčeve crkve mons. Toma Lučić pročitao je čestitke Dubrovčanima za Festu, pristigle kako iz domovine tako i iz svijeta, s kopna i s mora. Trznice u narodnim nošnjama donijele su darove zemlje među kojima i bijele golubice, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je sve blagoslovio te pustio golubice na slobodu uz radost i pljesak okupljenih.

Novi festanjuli kapetan Ivica Lončarica i zanatlija Pero Butijer podigli su barjak sv. Vlaha, ove godine na standal na dnu skalina njegove crkve jer je Orlandov stup u obnovi. Zbor i svi okupljeni otpjevali su punim srcem po tko zna koji put zanosnu pjesmu Svecu „Čuj sveti Vlaho naš…“, a Dubrovački trombunjeri u portu pucnjevima iz trombuna razglasili su svima da je Festa otvorena. Ove godine Festa sv. Vlaha slavi se u kontekstu obilježavanja 40. obljetnice spomeničke jezgre Dubrovnika pod zaštitom UNESCO-a i 10. obljetnice upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U svom obraćanju biskup Uzinić je kazao kako ovom Festom u biskupiji započinje trogodišnja priprava za jubilarnu proslavu 1050. obljetnice Feste. Ta priprava se promišlja pod geslom: „Župna zajednica – zajednica krštenika.“ Velika obljetnica Feste će se proslaviti Biskupijskom sinodom. Njome se želi „na nov način promisliti sadašnjost naše mjesne Crkve i u ljubavi se suočiti s izazovima trenutka, kako bismo se s nadom mogli otvoriti budućnosti.“

Središnje slavlje Feste sv. Vlaha se slavi na Dan života, pa se biskup Uzinić spomenuo žalosnih tragedija koje su posljednjih mjeseci pogodile Grad i Biskupiju. „Te su tragedije u mnoge naše obitelji unijele žalost zbog gubitka ljudskih života. U nama drugima su izazvale određenu nevjericu i zbunjenost, koja nas sili da se zapitamo što se to događa i ima li u tome i naše odgovornosti. Istina, neke tragedije ne možemo izbjeći. Živimo u nesavršenom svijetu. Ali neke od njih su dijelom i naša odgovornost, osobito kad je riječ o našem odnosu prema životu drugih i prema vlastitom životu“, istaknuo je dubrovački biskup.

Ključne riječi:
Festa sv. Vlaha