Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena barokna kapelica u Kneževom dvoru u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Obnovljena barokna kapelica u Kneževom dvoru u Dubrovniku svečano je za javnost otvorena u srijedu, 7. prosinca te će nakon više desetljeća i biti dostupna svim posjetiteljima Dvora.

Kneževa kapelica podignuta je odlukom Maloga vijeća krajem 1459., a posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije (Mala Gospa). Kako se knezu u to vrijeme zabranjivalo izlaziti iz Dvora privatnim povodima, bogoslužje se za njega i njegovu obitelj odvijalo u kapelici. Tako se u 15. stoljeću u njoj služila misa 99 puta na godinu, odnosno na sve značajnije blagdane. Kapelice su se redovito nalazile unutar palača knezova i drugih upravitelja u mletačkoj Dalmaciji.

U potresu koji je zadesio Dubrovnik 1667., stradala je i kapelica u kojoj je knez Šimun Getaldić (Ghetaldi) poginuo tijekom jutarnje mise. Nakon potresa, kapelica je podignuta 1690. – 1691. u baroknom stilu prema projektu poznatog sicilijanskog arhitekta, dominikanca Tommasa Marije Napolija (Palermo, 1659. – 1725.). Ovalnog je tlocrtnog oblika iznimnog za Dubrovnik. Klasicistički zidni oslici koji su prikazivali scene iz Marijinog života vidljivi su u fragmentima.

U programu otvaranja okupljene u atriju Kneževa dvora pozdravila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović pohvalila je sinergiju ustanova, a Folklorni ansambl Linđo pjesmom je uveličao svečanost.

Otvaranje kapelice upriličeno je nakon održavanja znanstveno-stručnog skupa u Lazaretima i multilokacijske izložba odnosno tematske šetnja „Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja“ koju je vodila znanstvenica Jelena Obradović Mojaš.

Ključne riječi:
kapelica Knežev dvor