Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena Godina Katekizma Katoličke Crkve za župe Kupske doline

Brod na Kupi (IKA )

Misom koju je u nedjelju 4. studenoga, na blagdan sv. Karla Boromejskog, u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi slavio biskupski vikar za pastoral Riječke nadbiskupije te rektor katedrale Sv. Vida u Rijeci mons. Matija Matičić otvorena je Godina Katekizma Katoličke Crkve za župe Kupske doline, skladno uklopljena u Godinu duhovnih zvanja.

Kao priprava za otvorenje u subotu, 3. studenoga održano je izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta u župnoj crkvi u Brodu na Kupi s prigodnom propovijedi, čitanjem Odluke o proglašenju Godine te javnom ispovješću vjere.

Na misnom slavlju 4. studenoga bio je nazočan veliki broj vjernika iz svih župa – Kuželja, Turki s filijalom Hrvatsko, Broda na Kupi kao i susjednih slovenskih vjernika. Pjevanje je prevodio župni pjevački zbori iz Plešci, a pjevane su hrvatske i slovenske pjesme kao znak otvorenosti Crkve svim ljudima.

Mons. Matičić u propovjedi je na temelju nedjeljnih svetopisamskih čitanja izložio osnovne postavke o ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Biblijski potkrjepljujući ljubav prema Bogu, istakao je da „iz ljubavi prema Njemu ljubimo sve ljude i želimo da se svi spase kroz Crkvu koja živi na temelju Svetog pisma i Predaje čega je Katekizam sastavni dio“. Upravo zato skladno se ova Godina Katoličkog Katekizma uklapa u Godinu duhovnih zvanja na području Riječke nadbiskupije, istaknuo je propovjednik. Život s Bogom mijenja naš osobni život, te nam je tu primjer zaštitnica vaše župe, sv. Marija Magdalena, ali i svetac kojeg slavimo upravo na današnji dan – sv. Karlo Boromejski. On, koji je kao mladić bio uzdignut na najviše crkvene časti, pokazuje nam svojim geslom “humilitas” – “poniznost” kako je potrebno ići na periferije naših župa, perfierije naših života, kao i najpotrebnijima kojima je pomoć potrebna. U tom smislu, riječki nadbiskup Ivan Devčić posebno je osjetljiv na ove župe i prati ih ne samo svojom stvarnom prisutnošću, nego i duhovnom molitvenom pratnjom te podrškom koja se očituje njegovom čestom prisutnošću među vjernicima ovog kraja, rekao je mons. Matičić. Zaključujući, propovjednik je pozvao sve da izučavaju Katekizam „koji nam daje smjernice za život, ali koji nas i privodi Kristu i Njegovoj Crkvi“.

Na kraju mise upravitelj župa Kupske doline vlč. Josip Tomić zahvalio je mons. Matičiću na dolasku te podrški koju nadbiskup kao natpastir riječke Crkve pruža narodu ovog kraja. Misa je zaključena ophodom oko glavnog žrtvenika crkve u Brodu, a nakon toga je u Domu hrvatskih dragovoljaca održano prigodno druženje.

Godina Katoličkog Katekizma za ove župe trajat će do 22. srpnja 2019. i bit će ispunjena različitim katehetsko-duhovnim sadržajima od misija, izlaganja Presvetog Oltarskog Sakramenta, hodočašća, te karitativnih aktivnosti za Dom sv. Ane u Rijeci.

 

Ključne riječi:
Brod na Kupi Katekizam