Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena Godina sv. Vincence u župi Blato

Blato (IKA)

Blagdan sv. Vincence, mučenice, zaštitnice Blata na otoku Korčuli, premda uz brojna ograničenja zbog pandemije Covid-19, proslavljen je svečano jer se župna zajednica organizirala i povezala na druge načine pa je na svečanoj večernjoj misi župnik don Željko Kovačević proglasio početak Godine sv. Vincence u župi Blato.

Umjesto veličanstvene vanjske proslave, koja je na uočnicu 27. travnja uključivala svečanu prvu večernju s procesijom, a na sam blagdan 28. travnja veliku procesiju oko mjesta prije večernje svečane mise na Plokati ispred župne crkve u kojoj su sudjelovali brojni Blaćani i Blajke kao i gosti koji su dolazili iz raznih krajeva, ove godine bilo je izvanjski skromno, bez procesija i mise na Plokati, bez vjernika na misi, ali ne manje svečano i pobožno u samoj crkvi i u srcima štovatelja.

Svečano večernje misno slavlje u ukrašenoj kapeli Sv. Vincence prenošeno je putem medija. Uz predvoditelja slavlja župnika Kovačevića na oltaru su u svečanoj odori bila samo dvojica bratima iz Bratovštine sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova, koji su na kraju slavlja zatvorili sarkofag svetice. Liturgijsko pjevanje vodila je s. Julijana Beretić.

Nakon evanđelja župnik Kovačević pročitao je dopis kojim je dubrovački biskup Mate Uzinić dopustio slavlje Godine sv. Vincence u Blatu od travnja 2020. do travnja 2021. godine te Proglas otvorenja Godine sv. Vincence, najavivši kako će, uz ostalo, svakog 28. u mjesecu biti pobožnost i misa na oltaru sv. Vincence. Pozvao je vjernike na sudjelovanje u proslavi te jubilarne godine.

Na početku propovijedi župnik se osvrnuo na Sirahove riječi koji je u svoje vrijeme, također teško i izazovno, dijelio savjete o tome kako ostati vjeran Bogu. To su i drugi činili i svjedočili kroz cijelu povijest a među njima i sv. Vincenca. Župnik je podsjetio na neke događaje iz njezina života, rekavši kako je i ona shvaćala da je milosrđe najuzvišeniji oblik ljubavi prema bližnjemu.

Uz riječi zahvalnosti župnik je svima poželio da ih sv. Vincenca zaštiti svojim zagovorom kod Boga. Čestitao je i Dan Općine Blato predstavnicima civilne vlasti, a članovima bratovštine i Hrvatske glazbene udruge, koji u svom nazivu imaju ime sv. Vincenze, dan njihove zaštitnice.

Ovogodišnja proslava zaštitnice Blata trebala je biti jako svečano proslavljena, a o tome govore i imena predvoditelja višednevnih misnih slavlja koje je župnik bio pozvao. Prvi dan trodnevnice u subotu misu je trebao predvoditi umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić, u nedjelju je predvoditelj trebao biti umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, u ponedjeljak hvarski biskup Petar Palić. Na sam blagdan, u utorak prijepodne, svečano misno slavlje trebao je predslaviti zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a večernju središnju proslavu vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U nemogućnosti dolaska i sudjelovanja zbog ograničenja kretanja u pandemiji Covid-19 uputili su čestitke vjernicima Blata, a župnik je pročitao čestitku biskupa Uzinića.

Predvoditelji prijepodnevnih blagdanskih misnih slavlja u crkvi bili su svećenici s Korčule, župnik susjednih župa Čare i Smokvice don Mihael Čavlek, koji je slavio misu za sve pokojne a posebno one koji su umrli za vrijeme pandemije i za koje nije bilo moguće služiti sprovodne mise, te župnik župa u Račišću, Pupnatu i Žrnovu don Miroslav Karatović, koji je predslavio misu za brojne iseljenike iz Blata. Vjernici su i ta slavlja mogli pratiti u svojim domovima, a izravni prijenos misa omogućen je putem Radio Blata i/ili Facebook stranice župe.

Svetičine moći bile su izložene na oltaru, a svećenici predvoditelji slavlja na kraju mise podijelili su blagoslov s tim moćima. Na početku misa župnik je pozdravio sve vjernike štovatelje sv. Vincence koji misu prate putem medija i čestitao im blagdan zaštitnice te podsjetio da se ove godine slavi 225. obljetnica slavljenja sv. Vincence u toj župi.