Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorenje novih prostorija Ureda za obitelj u Rijeci

Rijeka (IKA)

Ured za obitelj Riječke nadbiskupije otvorenjem novih prostorija u ponedjeljak 6. veljače proslavio je 20. obljetnicu djelovanja i započeo događanja u Tjednu za obitelj koji se u veljači obilježava u toj mjesnoj Crkvi.

„Važan je prostor, važni su i ljudi koji će ovdje raditi, ali najvažnija je ljubav“, rekao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, zazivajući Božji blagoslov u novouređenim prostorima Ureda za obitelj na Škurinju. U njima će djelovati Bračno i obiteljsko savjetovalište te biti održavani susreti Tečaja pripreme za brak.

Prije blagoslova, u dvorani su se okupili svećenici kako bi poslušali predstavljanje dokumenta Dikasterija za laike, obitelj i život „Katekumenski itinerarij za bračni život“. Pastoralne smjernice iznesene u dokumentu svećenicima je približio profesor pastoralne teologije Nikola Vranješ. Papa Franjo u predgovoru dokumenta ističe kako „priprava za brak treba postati sastavni dio cjelokupnog sakramentalnog postupka ženidbe, kao protuotrov koji sprečava umnožavanje ništavnih ili nevaljanih bračnih slavlja.“

Proslavljajući 20. obljetnicu Ureda za obitelj, predstojnik Ivan Nikolić sa suradnicima je predstavio knjigu „Priprema za brak u iznimnim uvjetima“ koja ujedno sažima 20 godina djelovanja. O knjizi, ali i programima Ureda govorili su Emil Svažić, Nikola Vranješ, Zorica Janković i Vedrana Blašković. Emil Svažić koji je kao pravnik Kanonskog prava već 30 godina uključen u sustavnu pripremu za brak mladih bračnih parova prisjetio se početaka Tečaja pripreme za brak te njegovog razvoja u današnji oblik koji u osam susreta polaznicima nudi četiri predavanja i četiri radionice.

Posebni uvjeti nastali pandemijom Covida-19 potaknuli su na organizaciju Tečaja pripreme za brak na daljinu koji je na taj način i u dvije godine opterećene karantenama bio redovito održavan. U knjizi objavljenoj za ovu obljetnicu istaknuta su upravo ta iskustva te je tečaj na daljinu i sada aktualan za osobe koje ne mogu sudjelovati na redovnim susretima. „Ova je knjiga svjedočanstvo pastorala razboritosti. Pokazuje kako zadržati zajedništvo i pastoralne aktivnosti prilagođavajući model rada novim uvjetima“, rekao je Vranješ.

Ured za obitelj Riječke nadbiskupije, osnovan u jesen 2003., dodao je nove sadržaje na postojeće projekte tadašnjeg Povjerenstva za obitelj. Tečaj pripreme za brak samo je početak suradnje mladog para s Uredom i programima koje nudi. Ta se suradnja nastavlja u drugim programima koji obuhvaćaju savjetovalište, praćenje mladih bračnih parova, obiteljske i roditeljske škole i duhovne obnove.