Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoreno 61. međunarodno vojno hodočašće u Lurdu

Lurd (IKA)

Svečanom povorkom orkestara, stjegova i izaslanstava četrdesetak zemalja u petak, 17. svibnja, u bazilici Sv. Pija X. u Lurdu započelo je 61. međunarodno vojno hodočašće, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

Otvorenju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević uz ministre obrane Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te brojna visoka izaslanstva zemalja sudionica hodočašća u Lurdu.

Sve hodočasnike pozdravio je francuski vojni biskup Antoine de Romanet, te je zatim upalio svijeću – svjetlo 61. međunarodnog hodočašća i tako na simboličan način otvorio ovogodišnje hodočašće.

Na hodočašću sudjeluje oko 12.000 vojnika i policajaca iz cijeloga svijeta, među kojima je 820 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem zapovijeda zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić. Nakon otvorenja uslijedila je Večer pomirenja i ispovijedi u bazilici Pio X. kojoj je ove godine organizator bila Republika Hrvatska. Klanjanje je predvodio vojni biskup u RH Jure Bogdan u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH Tomom Vukšićem. U svome nagovoru potaknuo je hodočasnike na promicanje mira, ne bilo kojeg, već pravog, autentičnog Božjeg mira u našim svakodnevnim životima.

U jutarnjim satima u subotu 18. svibnja u bazilici Sv. Bernardice služena je zajednička misa za vojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koju je predvodio vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić. On je u propovijedi naglasio opasnost od mirenja s onim što je nespojivo s našim uvjerenjima. Pozvao je vjernike da u suvremenom svijetu, koji ima toliko dodirnih točaka s biblijskim vremenima, budu „ekolozi savjesti“ i promicatelji dobra, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

Ključne riječi:
vojno hodočašće u Lourdesu