Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvoreno pismo eurozastupnice Ruže Tomašić mons. Guggenbergeru povodom odluke o zabrani održavanja mise na Bleiburškom polju

Zagreb (IKA)

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je otvoreno pismo administratoru Biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Engelbertu Guggenbergeru o zabrani održavanja mise na bleiburškom polju na ovogodišnjoj komemoraciji, ocijenivši to „skandaloznim i šokantnim činom vrijednim svake osude“.

„Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji svoj izvor ima u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh crkvene hijerarhije austrijske Katoličke Crkve“, istaknula je Tomašić.

Činom bespogovornog prihvaćanja ovakve vrste indoktrinacije ponavljanjem višedesetljetnih floskula zaostalih iz nekih bivših režima Crkva na otužan način gubi svoju primarnu funkciju duhovne voditeljice i mjesta najuzvišenije molitve i utjehe onima koji su u brutalnom bleiburškom pokolju izgubili svoje najmilije, istaknula je eurozastupnica. „Ono najtužnije u ovome činu jest i ono najkontroverznije, budući da je riječ o odluci jedne duhovne institucije, a to je oduzimanje prava na spokojan i dostojanstven počinak nevinim žrtvama ovog nezapamćenog pokolja u novijoj europskoj povijesti“, zaključila je Tomašić.

Ključne riječi:
Bleiburg tomašić