Budi dio naše mreže
Izbornik

“Ovisnost - put prema nasilju i siromaštvu”

Zagreb (IKA)

U okviru europskog projekta "PLUS", Caritas Varaždinske biskupije u četvrtak 7. veljače u Pastoralnom centru organizirao je edukaciju "Ovisnost - put prema nasilju i siromaštvu"

Riječ je o prvoj od nekoliko radionica koje će tijekom veljače biti provedene u okviru projekta “Pružanjem pomoći ublažavamo našim sugrađanima životni status” – PLUS. Caritasu Varaždinske biskupije u studenom prošle godine odobren je projekt Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) vrijedan 1 890 959,27 kuna. Projektom “PLUS” provodit će se mjere pripreme i podjele besplatnih obroka za korisnike Caritasove Pučke kuhinje, a osim toga, dostavljati će se paketi hrane starim i nemoćnim osobama, osobama koje žive u samačkom domaćinstvu ili su udaljeni od same Pučke kuhinje. Projekt traje do 2. rujna.

Na početku susreta sve je pozdravio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, ujedno i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije. Mons. Perčić prenio je pozdrave varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka te je uvodno predvodio molitvu. Potom je riječi dobrodošlice uputio i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

Iskoristiti naučeno za svoj život i obitelj

Voditelji edukacije, osmišljene s Razvojnom agencijom Sjever DAN, bili su profesorica psihologije Mirjana Vincek-Škvorc iz Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te njezin kolega Vjeran Marić, medicinski tehničar i radni terapeut, također iz Zavoda za javno zdravstvo.

Predavanju se odazvalo četrdesetak osoba, među kojima su bili članovi Zajednice Cenacolo, korisnici Prenoćišta za beskućnike Varaždin, Kluba liječenih alkoholičara “Centar” Koprivnica, Udruge apstinenata Varaždinske županije “Hrabrost” te predstavnici župnih Caritasa iz Kučan Marofa, Svetog Josipa na Banfici i Reke.

Uvodno je prof. Vincek-Škvorc govorila općenito o ovisnostima, a potom je Vjeran Marić, inače radni terapeut u Udruzi apstinenata Varaždinske županije “Hrabrost”, a istovremeno vrlo aktivan i u Crvenom križu gdje radi s nekoliko udruga i institucija, govorio o ovisnosti o alkoholu.

Pokušali smo dati cijeli jedan pregled najvažnijih stvari koje se tiču teme ovisnosti. Svi smo prošli dosta edukacija, predavanja i škola te smo se često zapitali ima li sve to što smo slušali ikakve veze s našim životom. Zato bih voljela da ova današnja edukacija bude povezana sa životom te da nađete smisao onoga o čemu ćemo danas pričati i upotrijebite to za svoj život, svoje odluke i svoju obitelj, poručila je prof. Mirjana Vincek-Škvorc.

Pretjerivanje se u životu naplaćuje

Profesorica Škvorc je govorila o uzrocima i izgovorima kod ovisnosti, ali i tzv. “prečacima” u životu koji vrlo lako mogu voditi različitim vrstama ovisnosti. Radni terapeut Vjeran Marić je govorio o alkoholizmu, njegovoj povijesti, uzrocima i posljedicama, kao i načinima liječenja na koje se može izaći iz tog “pakla”.

– Čovjek je oduvijek žudio za olakšanjem svakodnevnih problema, tražeći pomoć sa svih strana. Umjesto da pomoć pronađe u sebi, drugima ili nekim spoznajama poput religije, pokušavao je pronaći pomoć u raznim psihoaktivnim tvarima, koje djeluju svojim kemijskim sastavom na duševni život preko živčanog sustava. Iako je vječno iskustvo da se svako pretjerivanje u životu naplaćuje, tako je i dugotrajno iskustvo pokazalo da privremene ‘koristi’ koje čovjek ima od takvih tvari, kasnije izazivaju mnogo gore štete i posljedice – kazao je na edukaciji Vjeran Marić.

Alkohol – treći po redu zdravstveni problem u RH

Osim toga, na predavanju su se mogle čuti šokantne i zabrinjavajuće brojke poput onih da u Hrvatskoj ima 240 000 alkoholičara.

Od 15 do 20 posto populacije pati zbog prekomjernog pijenja alkoholnih napitaka, a jednako je šokantno da 50 posto djece mlađe od 15 godina počinje redovitije konzumirati alkohol.

Alkoholizam je treći po redu zdravstveni problem u Republici Hrvatskoj, rečeno je na edukaciji.

Nakon pauze publici je pobliže predstavljena i tema ovisnosti o drogama, kojom je prigodom prof. Vincek Škvorc, među ostalim, kazala ponešto i o zabludama i činjenicama oko marihuane, dok je Vjeran Marić predavanje zaključio izlaganjem o, nažalost, sve većem problemu ovisnosti, posebice mladih, o Internetu i kockanju.