Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio u audijenciju premijera Andreja Plenkovića

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak, 6. veljače u audijenciju predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića s pratnjom, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Sveta Stolica objavila je priopćenje za javnost nakon susreta Svetoga Oca s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u kojem se navodi:

„Sveti Otac Franjo danas je u audijenciju primio Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji se nakon toga susreo s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom u pratnji tajnika za odnose s državama mons. Paula Richarda Gallaghera.

Tijekom srdačnih razgovora u Državnom tajništvu izražena je zahvalnost za postojeće dobre bilateralne odnose i namjera daljnjega razvoja suradnje u područjima od obostranoga interesa.

U nastavku razgovoru bilo je riječi o glavnim obvezama hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, s posebnim osvrtom na izazove koji se tiču budućnosti Europe. Razgovaralo se i o različitim međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, migracijama, miru i sigurnosti.“

Nakon susreta sa Svetim Ocem predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković obratio se hrvatskim novinarima te izjavio da ga je izvijestio o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije te istaknuo teme o kojima su razgovarali. Riječ je o borbi protiv nejednakosti, suzbijanju siromaštva, klimatskim promjenama, pitanjima društvene solidarnosti…

„Dotaknuli smo se i odnosa Republike Hrvatske i Svete Stolice koji su dobri i kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja, pa sam i ovaj susret iskoristio da obnovim poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku.

Rekao je da u okviru svojih posjeta bira manje zemlje u Europi, one gdje katolici nisu većina te je svaki njegov posjet precizno unaprijed pripremljen s točno određenim porukama. Nadam se da će u pravom trenutku doći i posjetiti Hrvatsku“, kazao je premijer Plenković.

Rekao je i kako su se u razgovoru s papom Franjom i državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom dotaknuli pitanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca te je istaknuo da su očekivanja i želja Vlade i cijeloga hrvatskoga naroda poznate. „Očekujemo da se cijela procedura dovrši u okviru Katoličke Crkve i poslana je poruka strpljenja“, rekao je Plenković.

Vezano uz uključivanje zemalja jugoistočne Europe u europske integracije premijer Plenković je kazao da sa Svetom Stolicom dijele agilnu politiku o aktivnom uključenju tih zemalja te se želi potaknuti reformski procesi. „Hrvatska izrazito vodi računa o odnosima s Bosnom i Hercegovinom, posebice kod položaja Hrvata kao ravnopravnoga konstitutivnoga naroda. Naše su pozicije tu jasne, mi smo Papi i Svetoj Stolici još jednom objasnili te nailazimo na razumijevanje ovdje o toj temi“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Foto: Vatican Media

O pitanju migracija premijer Plenković je rekao: „Razgovarali smo o tom globalnom problemu Europske unije, kako prevenirati nezakonite migracije, kako urediti zakonite migracije, kako izbjegavati situacije u kojima zemlje koje slabo funkcionira utječu na velika migracijska kretanja. Zajednički moramo raditi na rješenju tih problema.“

Na opasku novinara je li papa Franjo dobro informiran o europskim temama budući da dolazi iz Argentine, predsjednik Vlade Plenković je odgovorio: „Sveti Otac jako dobro poznaje Europu, Europsku uniju i cijeli europski kontekst te globalna pitanja. On je jedan od svjetskih lidera i tu nema nikakve dileme da su sve te teme njemu jako dobro poznate. Ne samo da ih dobro razumije, nego i šalje ključne poruke, naišao sam na visok stupanj informiranosti kod njega.“

Prema dostupnim informacijama papa Franjo je u 10 sati osobno primio predsjednika Vlade Plenkovića, a nakon tête-á tête susreta u Apostolskoj palači na audijenciji kod Svetoga Oca bili su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U izaslanstvu su još bili predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, njegova zamjenica Tena Mišetić, glasnogovornik Vlade Marko Milić, zamjenik ravnateljice Ureda za protokol Vlade Damir Vlajčević te veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, savjetnica Zlata Penić Ivanko.