Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa moli za armenski narod

Erevan (IKA)

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher boravi 9. i 10. studenoga u Armeniji.

Nadbiskup Gallagher boravak u Erevanu u subotu ujutro počeo je posjetom brdu Cicernakaberd, spomenu Velikog zločina nad armenskim narodom – pokolja pod otomanskom vlasti u kojem je 1915. i 1916. ubijeno milijun i pol Armenaca. U spomen-knjizi muzejskoga kompleksa na zapadu glavnoga grada Erevana, mons. Gallagher izrazio je bol zbog tolikih žrtava, zaželjevši im mir „Božjega milosrđa, koje može pridonijeti i izgradnji boljega svijeta u kojem će u ljudskim odnosima biti ponovno uspostavljeni pravednost i međusobno poštovanje“.

U poslijepodnevnim satima nadbiskup Gallagher susreo se s armenskim premijerom Nikolom Paschinjanom i ministrom vanjskih poslova Zohrabom Mnatsakanyanom, prenosi Vatican News. Nakon susreta održana je i kraća konferencija za novinare, na kojoj je nadbiskup prenio pozdrave pape Franje, koji Armeniju pohodio u lipnju 2016., kao drugi papa uopće, nakon Ivana Pavla II. 2001. Papa Franjo moli za cijeli armenski narod blagostanje, mir i sklad, rekao je nadbiskup Gallagher te istaknuo prijateljske odnose Armenije i Svete Stolice.

Nakon susreta s predsjednikom Armenom Sarkissianom, nadbiskup se susreo i s armenskim patrijarhom Karekinom II., poglavarom Armenske apostolske Crkve. U večernjim satima susreće se s armenskim katoličkim nadbiskupom Raphaëlom Françoisom Minassianom te klerom i bogoslovima. Sutra će vatikanski državni tajnik za odnose s državama slaviti misu u Gjumriju, oko 120 kilometara od Erevana, drugom najvećem gradu u zemlji.

Ključne riječi:
armenija galagher