Budi dio naše mreže
Izbornik

„Papa Pavao VI. i Hrvati“

Dubrovnik (IKA)

Prva večer kulturnog programa „Ususret sv. Vlahu“ koji organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije održana je u četvrtak 17. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a predavanje „Papa Pavao VI. i Hrvati“ održao je dr. don Stanko Lasić.

Na početku predavanja dr. Lasić je kazao da mu je drago što može govoriti o papi Pavlu VI. ponajprije jer je s ostalom starijom generacijom svećenika rastao u sjeni Drugog vatikanskog sabora kojeg je papa Pavao VI. nastavio raditi i svih reformi koje je taj veliki Papa pokrenuo. Predavanje je započeo podsjećanjem na životni put pape Pavla VI. Giovanni Battista Montini rođen je u malom mjestu Concesiju blizu Brescie 1897. godine. Za svećenika je zaređen u Bresciji 1920. godine. Nakon ređenja u Rimu nastavlja studij teologije i prava. Godine 1954. postaje milanski nadbiskup, a 1958. kardinal. U Milanu se bavio radom na obnovi ratom opustošene biskupije. Zbog toga je nazvan „radnički biskup“. Papi Ivanu XXIII. Pomagao je u pripremi Drugog vatikanskog sabora. Godine 1963. kardinal Montini izabran je za papu i uzima ime Pavao VI. U sveopćoj Crkvi poznat je kao dovršitelj zasjedanja Drugog vatikanskog koncila. Kao vizionar je prije 50 godina objavio encikliku „Humanae vitae“ o regulaciji poroda i kontracepciji kao protivnoj nauku Crkve. Nama Hrvatima važan je kao papa koji je proglasio hrvatskog sveca Nikolu Tavelića 21. lipnja 1970. godine, naglasio je katedralni župnik. U povodu smrti kardinala Stepinca papa Pavao VI. je izjavio: “Stepinac neka nas uči. Neka nas nauči pouzdanju i dobroti. On je umro obavijen šutnjom, koja je obilježje njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja“.

Veliku radost papa Pavao VI. priredio je Hrvatima kada je 22. prosinca 1971. u posebnoj audijenciji primio reprint izdanje prve hrvatske tiskane knjige glagoljski Misal iz 1483. godine. Dana 30. kolovoza primio je poznati dječji zbor „Bijeli anđeli“ iz Janjeva koje je Papi doveo njihov župnik don Ante Baković. Papa Pavao VI. iskazao je posebnu čast mladima iz Hrvatske kada je 4. srpnja 1973. primio u posebnu audijenciju pobjednike prve Vjeronaučne biblijske olimpijade iz župe Goričan iz Međimurja. Novi radosni događaj bio je proglašenje blaženim hrvatskog kapucina o. Leopolda Bogdana Mandića 1. svibnja 1976. godine.

Župnik Lasić naglasio je da je najljepše svjedočanstvo o papi Pavlu VI. kao o velikom prijatelju Hrvata i Hrvatske dao jedan od njegovih najužih suradnika kardinal Franjo Šeper. U intervjuu koji je dao nakon Papine smrti ispričao je kako se s Papom službeno sastajao svakog petka. U jednom susretu Papa ga je pozvao da ga posjeti kao prijatelja. Papa je jednom prigodom pitao kardinala Šepera što on može učiniti za Hrvate. Kardinal Šeper je uputio molbu Papi za pripomoć za izgradnju zgrade za ispovijedanje u Mariji Bistrici. Papa je ispunio obećanje. Druga molba bila je da se Hrvatskom nacionalnom zavodu sv. Jeronima u Rimu ponovno vrati njegov prvobitni naziv jer je bio zbog diplomatskih intriga promijenjen u Ilirski zavod. Franjo Šeper je htio da zavod dobije hrvatsko ime. U srpnju 1971. papa Pavao VI. je dao našem zavodu u Rimu hrvatsko ime i proglasio ga Papinskim zavodom.

Dr. Lasić predavanje je zaključio jednom zanimljivošću iz Papina života. Za vrijeme zatočeništva Alda Mora Papa je odlučio napisati pismo njegovim otmičarima. U pismu im se obraća u nadi da u njihovim srcima ima još dobra i moli ih da oslobode nevina čovjeka. Obratiti se teroristima i pokucati na njihovu ljudskost mogao je samo čovjek velika srca kakav je bio Pavao VI. odnedavno sveti, zaključio je dr. Lasić predavanje o papi Pavlu VI. koji je bio prijatelj Hrvata i koji je proglašen svetim 14. listopada 2018. godine.

Uvodničar večeri bio je Ivan Vigjen, a na kraju je generalni vikar don Hrvoje Katušić zahvalio predavaču na njegovom izlaganju i svima okupljenima koji su izdvojili vrijeme i došli. Predavanju je nazočio i dubrovački biskup Mate Uzinić.