Budi dio naše mreže
Izbornik

PAPA POZIVA NA HUMANITARNU POMOĆ KUBANCIMA

IKA

"Pridružujem vam se u zahvali Bogu, bogatu milosrđem, za duhovni rast kojim blagoslivlje Crkvu na Kubi. Sadašnji trenutak treba biti trenutak radosnoga navještanja Evanđelja, trenutak moralnoga i duhovnoga preporoda vašega puka." Tim se riječima 25. lipnja papa Ivan Pavao II. obratio jedanaestorici kubanskih biskupa koji su došli u redoviti kanonski pohod "apostolskim pragovima".

Sankcije protiv vlade ne smiju ugroziti siromašni puk

Vatikan, 27. 6. 1994. (IKA) – “Pridružujem vam se u zahvali Bogu, bogatu milosrđem, za duhovni rast kojim blagoslivlje Crkvu na Kubi. Sadašnji trenutak treba biti trenutak radosnoga navještanja Evanđelja, trenutak moralnoga i duhovnoga preporoda vašega puka.” Tim se riječima 25. lipnja papa Ivan Pavao II. obratio jedanaestorici kubanskih biskupa koji su došli u redoviti kanonski pohod “apostolskim pragovima”.

Sveti se Otac, između ostaloga, osvrnuo na teške trenutke koje sada proživljava kubanski puk i obitelji zbog “teških posljedica gospodarske krize” te je sve dobrotvorne ustanove potaknuo na pružanje humanitarne pomoći Kubancima. U svezi s tim naveo je riječi iz zajedničke izjave kubanskih biskupa kojom su prije godinu dana, zbog dobra domovine, zatražili uspostavu nacionalnoga dijaloga, što se, naravno, nije svidjelo komunističkim vlastodršcima pa su Crkvu optužili za “izdaju” i “kontrarevoluciju”. Navodeći riječi kojima su biskupi podsjetili da će “sankcije protiv kubanske Vlade pridonijeti povećanju teškoća” običnoga puka, papa Ivan Pavao II. je rekao: “Želim se pridružiti vašemu djelu solidarnosti s manje zaštićenima te istodobno crkvene i međunarodne ustanove potičem da, u okviru prijeko potrebne slobode nužne za ostvarenja vlastitoga rada, nastave velikodušno izlaziti ususret potrebama tolike naše braće kojima nedostaje i ono najosnovnije za uistinu ljudski život”.