Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa prihvatio ostavku kardinala Becciua

Vatikan (IKA)

Papa Franjo prihvatio je u četvrtak, 24. rujna odreknuće kardinala Giovannija Angela Becciua od službe prefekta Kongregacije za kauze blaženih i svetih i od prava povezanih s kardinalatom, priopćio je u četvrtak navečer Tiskovni ured Svete Stolice.

U kratkom priopćenju Svete Stolice ne navode se razlozi podnošenja ostavke kardinala Becciua.

Giovannija Angela Becciua papa Franjo kreirao je kardinalom 28. lipnja 2018. Prefektom Kongregacije za kauze blaženih i svetih imenovao ga je 31. kolovoza 2018. Prije toga kardinal Becciu radio je sedam godina kao dužnosnik u Državnom tajništvu Svete Stolice. Povezuje ga se s istragom financijskih pronevjera u Tajništvu koja je u tijeku.

Nakon odreknuća Becciu tehnički ostaje kardinal, ali neće koristiti prava povezana s kardinalatom, poput mogućeg sudjelovanja u izboru novog pape.

Odreknuće je pomalo neočekivano i nije bilo dio dugoročnog plana. To je razvidno i iz planirane beatifikacije sluge Božjega Karla Acutisa, koja će biti 10. listopada u Asizu, a koju je trebao predslaviti upravo kardinal Becciu kao prefekt nadležne Kongregacije.

U veljači 2017. papa Franjo imenovao je Becciua svojim osobnim delegatom za nadgledanje „duhovne i moralne“ reforme Suverenoga malteškog reda, s posebnom pažnjom na zavjetovane članove. Nije poznato hoće li nastaviti obavljati tu službu, izvijestila je Catholic News Agency.