Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa proglasio Izvanredni misijski mjesec

Vatikan (IKA)

U pismu u prigodi stote obljetnice proglašenja apostolskog pisma „Maximum illud" o djelovanju misionara papa Franjo pozvao da se u listopadu 2019. slavi Izvanredni misijski mjesec

Vatikan, (IKA) – Prihvativši prijedlog Kongregacije za evangelizaciju naroda, papa Franjo proglasio je Izvanredni misijski mjesec koji će se slaviti u listopadu 2019. Učinio je to u pismu u prigodi stote obljetnice proglašenja apostolskog pisma „Maximum illud” o djelovanju misionara u svijetu koja se slavi 30. listopada.

U apostolskom pismu Maksimum illud, piše Papa u svom pismu objavljenom na Svjetski dan misija 22. listopada, pozvalo se na nadilaženje državnih granica i svjedočenje, proročkim duhom i evanđeoskom hrabrošću, Božje spasiteljske volje kroz univerzalnu misiju Crkve. Neka približavanje stote obljetnice toga pisma služi kao poticaj za svladavanje opetovane napasti koja vreba ispod svakog oblika zatvorenosti Crkve u sebe samu, autoreferencijalnog zatvaranja u vlastite sigurne granice, svakog oblika pastoralnog pesimizma i besplodne nostalgije za prošlošću, i da se, namjesto toga, otvorimo radosnoj novosti evanđelja. I u ovim našim vremenima, razdiranim ratnim tragedijama i ugroženim žalosnim htijenjem za naglašavanjem razlika i poticanjem sukoba, neka se Radosna vijest da u Isusu oprost pobjeđuje grijeh, život pobjeđuje smrt i ljubav pobjeđuje strah pronosi svima s obnovljenim žarom i ulije povjerenje i nadu.

U svjetlu toga, prihvaćajući prijedlog Kongregacije za evangelizaciju naroda, pozivam da se u listopadu 2019. slavi Izvanredni misijski mjesec s ciljem većeg buđenja svijesti o missio ad gentes i ponovnog započinjanja s obnovljenim žarom misijske preobrazbe života i pastoralne djelatnosti Crkve. Misijski mjesec listopad 2018. može poslužiti kao dobra priprava za ovu proslavu, koja će omogućiti svim vjernicima da se odluče za naviještanje Evanđelja i da pomognu svojim zajednicama da rastu u misijskom i evangelizacijskom žaru, kako bi ljubav prema poslanju Crkve, koja je „velika ljubav prema Isusu i, istodobno, velika ljubav prema njegovu narodu”, sve više rasla, piše Papa.