Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa s djelatnicima Edizioni Terra Santa i kustosom Svete zemlje

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 17. siječnja franjevačkoga kustosa Svete zemlje fra Francesca Pattona i članove izdavačkog centra Svete zemlje u Italiji u povodu 100. obljetnice izdavanja časopisa "La Terra Santa”u kojem se objavljuju vijesti o povijesti i aktualnim događajima na Bliskom istoku, prenosi Vatican News.

Na audijenciji u dvorani Klementina okupilo se pedesetak djelatnika i novinara svih jezičnih skupina, društvenih mreža, mrežne stranice i Kršćanskoga medijskoga centra kao i članova Upravnoga odbora Edizioni Terra Santa, koja djeluje u sklopu zaklade Sveta zemlja osnovane godine 2005., kao nasljednik milanske izdavačke kuće osnovane još početkom 20. stoljeća kao glas franjevaca u Svetoj zemlji, kao i baštine Franjevačke tiskare (FFP), koja je u Jeruzalemu od 1847. godine.

Papa je istaknuo važnost međunarodne prisutnosti franjevaca u Svetoj zemlji, koji se već osam stoljeća brinu za svetišta i dočekuju hodočasnike te se bave biblijskim i arheološkim proučavanjem, na tragu komunikacijske intuicije nekadašnjega kustosa Ferdinanda Diotallevija prije stotinu godina. Povijesni i zemljopisni okoliš u kojemu se objavila Božja riječ i zatim utjelovila u Kristu, upućuje da je Sveta zemlja zapravo „peto Evanđelje”, kao što je istaknuto na Biskupskoj sinodi o Božjoj riječi godine 2008. i kao što je kasnije govorio Benedikt XVI. Papa je istaknuo djelovanje komunikatora Svete zemlje koji su utjecali na život onih koji danas žive na biblijskim, svetim mjestima, riječ je o životu kršćana različitih Crkava i konfesija, ali i židova i muslimana, s ciljem izgradnje bratskoga društva u složenom i teškom kontekstu Bliskoga istoka, poručio je Papa.

Pozivajući se na poruku za Svjetski dan društvenih komunikacija 2019. godine, Papa je pozvao da se u vremenu društvenih mreža komunikacija upotrijebi za izgradnju zajednice, ili još preciznije – bratstva. Ohrabrio je novinare da svuda gdje je to moguće pričaju o bratstvu kršćana Crkava i konfesija koji su još uvijek odijeljeni, ali su u Svetoj zemlji, koliko je i sam mogao primijetiti, često vrlo blizu jedinstvu. Da pričaju o bratstvu sve djece Abrahamove, židova, kršćana i muslimana; o bratstvu koje se otvara migrantima, prognanima i izbjeglicama da bi im se vratilo dostojanstvo koje im je oduzeto kada su napustili domove u potrazi za boljom budućnošću za sebe i svoju djecu – da pričaju o toj stvarnosti.

Papa je komunikatorima zahvalio za njihov rad, jer posreduju povijest Svete zemlje trudeći se susretati ljude takve kakvi i gdje jesu, ne ograničavajući se na „mirnija područja”. Posjećujete i područja u kojima je najteže, gdje je patnja najveća – Siriju, Libanon, Palestinu i Gazu, nastojeći pričati o dobru, borbi protiv ratnog zla, o pomirenju, vraćanju dostojanstva djeci kojoj je oduzeto djetinjstvo, izbjeglicama s njihovim tragedijama, ali i njihovim snovima i nadama. Hvala vam za takvo djelovanje, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je tijekom audijencije sjedio, ispričavši se „jakim bolovima u nozi”. Pozdravne riječi uputio mu je kustos Patton, spomenuvši se španjolske gripe koja je prije stotinu godina oduzela više od 50 milijuna života, i koja podsjeća na današnjicu s pandemijom koronavirusa. Tada je časopis „La Terra Santa“ bio znak nade koji i današnji izdavači žele biti. Težište je život male kršćanske zajednice koja cijelom svijetu i danas nudi svjedočanstvo navjestiteljskoga života, postojane ekumene i svakodnevnoga mučeništva, kao i stalni i rastući socijalni angažman za dijalog, obrazovanje i rad.