Budi dio naše mreže
Izbornik

PAPA UPUTIO POSEBNO PISMO ZA SVAKU OBITELJ

U Vatikanu je 22. veljače obznanjeno veliko pismo Ivana Pavla II. obiteljima.

PAPA UPUTIO POSEBNO PISMO ZA SVAKU OBITELJ

U Vatikanu je 22. veljače obznanjeno veliko pismo Ivana Pavla II. obiteljima. Za razliku od uobičajenih enciklika i pobudnica koje se izričito upućuju biskupima da ih oni prenesu svećenstvu i narodu ovo je pismo naslovljeno obiteljima kao da je upućeno na adresu svake obitelji. Neobično razumljivim govorom, pojmovljem i primjerima iz Biblije i ljudske svakodnevice, Papa govori o najtežim pitanjima suvremenog obiteljskog života. Pokazujući veliko razumijevanje za sve ljudske nevolje i mnoge prilike koje izgledaju bezizlazne, vršitelj Petrove službe u Crkvi istodobno pokazuje čvrsta i sigurna načela Božjega nauma o čovjeku kao obiteljskom biću. Nema u pismu rješenja koja bi senzacija željna javnost mogla zvati revolucionarnima, a sve djeluje kao novost Božjega govora ljudima. Ne podilazeći ljudskim slabostima, Ivan Pavao II. stječe povjerenje. Pismo je očito namijenjeno čitanju u obiteljima, u molitvenim i drugim vjerničkim zajednicama, u župama, u susretima obitelji.
U tipičnom izdanju “Libreria editrice Vaticana” (Vatikanska izdavačka knjižara) Pismo ima 100 stranica. Nakon uvoda, kojim se Papa povjerljivo obraća svakoj obitelji, slijede dva velika poglavlja. Prvome je naslov “Civilizacija ljubavi”. Nakon sržnog i korjenitog izlaganja prvih biblijskih izvješća o stvaranju čovjeka kao muškog i ženskog i Božjeg nauma o braku – što je omiljeni predmet razmišljanja i učenja pape Wojtyle – slijede izlaganja o bračnom savezu, jedinstvu, osobnosti, uzajamnom darivanju, očinstvu i majčinstvu, odgoju i obitelji u suvremenom društvu. Kao i redovito Papa sve crpi iz Biblije, a izražava na način suvremenih personalista kojima je, kao i biblijskom Bogu, najvažnija ljudska osoba.
Drugi dio pisma nosi naslov “Zaručnik je s vama”. Biblijsko je polazište svadba u Kani Galilejskoj gdje Isusova majka Marija brižno skrbi ne samo da ljudi budu pobožni i da se čuvaju grijeha, nego, također, da ne ostanu bez vina, bez okrepe i radosti. U svjetlu te Božje skrbi za ljudsku i bračnu svakodnevicu, Papa iznova, zajedno s obiteljima kojima je Pismo upućeno, prikazuje Božji naum o braku, njegovo ostvarenje u tijeku biblijske povijesti i mogućnosti njegova ostvarivanja u današnjim prilikama.
Mnogi koji misle da već sve znaju o crkvenom poimanju bračne ljubavi i roditeljstva – bilo da to tako prihvaćaju, bilo da odbacuju kao neprihvatljivo – bit će ovim Papinim pismom ugodno iznenađeni.
Hrvatski prijevod toga Pisma već je u tisku i za nekoliko će se dana pojaviti u izdanju IKA – Zagreb. Cijena po primjerku 25.000 HRD, za narudžbe iznad 10 primjeraka 10% popusta. Naručuje se na adresu: IKA – Zagreb, Kaptol 4, 41000 Zagreb, pismom, faksom ili telefonski.

SVJEDOČANSTVO TJESKOBE I NADE
Grupa autora: “Tko će obnoviti Hrvatsku”, izd. Hrvatski institut za liturgijski pastoral, Trg sv. Frane 1, Zadar
Vjerujući da je dužnost svakog katolika založiti se u duhovnoj i materijalnoj obnovi Domovine, uredništvo lista “Živo vrelo”, kojeg je izdavač Hrvatski institut za liturgijski pastoral iz Zadra, odlučilo se sabrati tekstove o domovinskome ratu objavljene u tome listu od 1991. do 1993. godine. U knjizi “Tko će obnoviti Hrvatsku?” sabrani su tekstovi fra Bernardina Škunce, Antuna Šuljića, Vice Blekića, Marija Šikića, Jakova Gregova, Stjepana Licea, Jure Zečevića i Terezije Bedeković, u kojima autori stihom i proznom riječju, a u svjetlu ratnih razaranja u republikama Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini preispituju svoju vjerničku savjest, žeste se i čude zbog nedjelotvornosti svjetskih moćnika, tuguju s prognanima i izbjeglima. Poseban dio knjige, nazvan “Obnova na djelu”, donosi niz razgovora suradnika “Živog vrela” Vice Blekića s različitim “poznatim” i “nepoznatim” ljudima o načinu na koji će se oni uključiti u obnovu Hrvatske. U posljednjem poglavlju knjige nalaze se “mirovni psalmi” (psalmi od 120-131) koje je predstavio bibličar fra Bonaventura Duda. Zbirka “Tko će obnoviti Hrvatsku” trajan je spomen na tjeskobne dane rata i razaranja, ali i svjedočanstvo da nam se ni u najgušćem mraku nije ugasila nada u Božju pomoć i dobrotu. (SV)