Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa zahvalio rimskim karabinjerima

Zagreb (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 17. listopada u Vatikanu rimske policajce koji osiguravaju prostor oko Trga Sv. Petra i pozvao ih da "pomognu drugima biti dobri građani".

Papa im je zahvalio za njihovu službu i pozvao ih da osobito brinu za slabe i siromašne, kao i starije ljude te da štite život. Karabinjer je u službi bližnjemu i pozvan je svakodnevno opravdati povjerenje i poštovanje koje im ljudi poklanjaju. To pak zahtijeva spremnost, obzir, požrtvovnost i osjećaj dužnosti, rekao je Papa. Potaknuo je policajce da budu veleposlanici odgovornoga građanstva, i svojom predanošću i integritetom pomažu ljudima da budu dobri građani i zaštitnici prava na život.

Zajedno s ostalim sigurnosnim snagama karabinjeri cijele godine pružaju sigurnost i pomoć turistima i hodočasnicima, strpljivo odgovaraju na njihova brojna pitanja, kazao je Papa i potaknuo ih da u vršenju svoje dužnosti uvijek budu svjesni da Bog ljubi svakog čovjeka i da kao Božje stvorenje svaki čovjek zaslužuje poštovanje.

Profesionalnost i odgovornost koju svjedočite izraz su solidarnosti u društvenoj zajednici, istaknuo je Papa. Svatko tko susretne policajca trebao bi biti siguran da može računati na njegovu pomoć, a upravo je to važno – dobri osobni odnosi i povjerenje između policajaca i naroda. Bog to vidi i ne zaboravlja, rekao je Papa istaknuvši da ih i on uvijek „ima na oku“. Svako jutro kad uđem u ured u biblioteci Apostolske palače pomolim se Majci Božjoj, a zatim odem do prozora i vidim vas oko vatikanskoga trga – svakoga vas jutra srdačno pozdravim i zahvalim vam, rekao je Papa karabinjerima.