Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin nedjeljni Angelus s vjernicima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 8. studenoga molitvu Anđelova pozdravljenja s hodočasnicima okupljenima na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, prenosi Vatican News.

Tumačeći prispodobu o ludim i mudrim djevicama iz Matejeva evanđelja (Mt 25, 1-13) Papa je kršćanima poručio da svakodnevna dobra djela nadahnuta Kristovom ljubavlju omogućuju vedro iščekivati svetkovinu života nakon smrti.

Dok su mudre djevice ponijele ulje za svoje svjetiljke, lude su ga zaboravile te su zakasnile na vjenčanje. „Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!” – Isus nam poručuje da moramo biti pripravni na njegov dolazak; ne samo konačni susret već i naš svakodnevni život u njegovu iščekivanju, svjetiljke vjere nisu dovoljne, potrebno nam je i ulje milosrđa i dobrih djela, upozorio je Papa. Nažalost, zaboravljamo smisao života – konačni susret s Bogom, gubimo osjećaj iščekivanja, i ponašamo se kao da nećemo napustiti ovaj život.

Dajemo važnost materijalnom posjedovanju, statusu, interesima a život nam postaje besplodan – ne skupljamo ulje za svoje svjetiljke i one će se ugasiti prije Njegova dolaska. No, ako ostanemo budni i odgovaramo na Božju milost čineći dobro, neće nas brinuti ako Gospodin dođe i kad zaspemo jer smo skupili zalihu ulja svakodnevnim dobrim djelima, istaknuo je Papa. Poručio je da je primjer za djelotvornu ljubav Blažena Djevica Marija, naša zagovornica.

Papa se potom osvrnuo na dramu naroda Srednje Amerike, teško pogođenih ne samo pandemijom koronavirusa već i uraganom Eta. Zatim je Papa pozvao Etiopiju da odustane od napasti oružanog sukoba te izrazio nadu da će zainteresirane strane, okupljene u Tunisu, pronaći rješenje kako bi prekidom oružanih sukoba prestale nevolje libijskog naroda.