Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina molitvena nakana za rujan

Vatikan (IKA)

Papa Franjo objavio je video-poruku s molitvenom nakanom za rujan u kojoj poziva na poštovanje prirodnih bogatstava planeta.

Cijedimo bogatstva planeta – cijedimo Zemlju kao da je naranča. Države i biznisi globalnoga Sjevera obogatili su se eksploatirajući prirodna bogatstva Juga i stvarajući „ekološki dug”. Tko će ga platiti? Usto, taj dug još više raste kada multinacionalne kompanije rade u inozemstvu ono što im nikada ne bi bilo dopušteno u vlastitoj zemlji. To je odvratno!

Danas, a ne sutra; danas moramo odgovorno brinuti o stvorenome. Pomolimo se da prirodna bogatstva Zemlje ne budu opljačkana, već pravedno i s poštovanjem dijeljena, pozvao je Sveti Otac, poručujući: „Ne pljački, da dijeljenju”.

Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom obilježava se 1. rujna, kada počinje i međunarodno obilježavanje Vremena stvorenoga koje traje do 4. listopada, blagdana sv. Franje Asiškoga. Stoga je Papa i nakon molitve Angelusa u nedjelju 30. kolovoza podsjetio da će se do 4. listopada slaviti „zajedno s našom braćom kršćanima iz različitih Crkava i tradicija ‘Jubilej Zemlje’ te pozdravio sve inicijative pokrenute u svim dijelovima svijeta.

Ključne riječi:
molitvena nakana za rujan