Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod biskupa Rogića Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici

Rogoznica (IKA)

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rogoznici bio je u petak, 9. veljače.

Pred crkvom vjernici i župnik don Filip Rodić sa suradnicima su dočekali biskupa Rogića.

Nakon srdačnih pozdrava i nekoliko riječi o pastirskom pohodu, u crkvi su izmolili molitvu „Anđeo Gospodnji“, a potom u procesiji krenuli do groblja pjevajući „Smiluj mi se Bože“. Kod centralnog križa nazočni su molili oprost za pokojne.

Uslijedio je posjet Općini Rogoznica, susret s načelnicom Anitom Živković i suradnicima. U razgovoru dotaknute su razne aktualne teme od razvoja mjesta i projekata koji su u tijeku, do turizma s njegovim pozitivnim i negativnim posljedicama, demografije i školstva te suradnje sa Župom.

Mjesni župnik i biskup su potom posjetili Osnovnu školu Rogoznica. Upriličeno je malo primanje u holu na čelu s ravnateljicom Dianom Goleš i vjeroučiteljicom Petrom Bralić. Učenica osmog razreda Katarina Medić vodila je kratki program. Iz svakog razreda došla su po dva učenika – predstavnika koja su nazočila programu, te učenici trećeg razreda – prvopričensnici. Učenice petog razreda, pripadnice dramske skupine, pod vodstvom prof. Sanje Cvitanović, izvele su „Hvalospjev ljubavi“ u obliku recitala.

Na samom kraju, učenice Marcela i Leonarda Lovrić u ime svih učenika i djelatnika škole darivali su oca biskupa malim znakom pažnje, sliku umjetnice Marije Vidović, ujedno majke tih dviju učenica. Biskup Rogić uputio je nekoliko misli i poticajnih riječi o ljubavi nadovezujući se na izvedbu dramske skupine.

Poslije pohoda školi uslijedio je obilazak Gospine kapelice na poluotoku te potom vizitacija župnog ureda, matičnih knjiga, dnevnika i drugih uredskih dokumenata. Najviše je bilo riječi o redovitosti pastorala, pripravi na sakramente i pučkim pobožnostima koje su vrlo žive u ovoj župi.

Nakon ručka u župnoj kući župnika i biskupa povezao je Josip Palić u obilazak filijalnih crkvica i zajednica. Najprije su bili u Sapini Docu, pa u Podorljaku i na koncu u Dvornicama. Na sva tri mjesta pred crkvom je bila skupina vjernika koja je radosno dočekala biskupa, kratko upoznavanje i razgovor o mjestu, o župi,  biskupiji i značenju pastirskog pohoda. Na sva tri mjesta molio se oprost za pokojnike. Pred večernju misu koja je bila u 17 sati vratili su se u Rogoznicu.

U homiliji biskup je govorio o zajedništvu koje smo pozvani izgrađivati u svakoj župnoj zajednici, biskupiji i sveopćoj Crkvi. U naviještenom evanđelju bio je riječi o tome kako je  Isus izliječio gluhog mucavca, a propovjednik se osvrnuo na to da „molimo Gospodina da i naše uši otvori da bolje čujemo njegovu riječ te da nam razmrsi spone jezika da znamo svoju vjeru obrazložiti i posvjedočiti“.

Nakon homilije obnovljena su krsna obećanja. U prikaznoj povorci uz euharistijske darove župljani su prinijeli i plodove svoga rada, polja i mora. Nakon pričesti četvero roditelja molili su za živu vjeru svih nazočnih uz upaljenu svijeću koju je pred oltarom držala krizmanica.

Na kraju mise u ime svih vjernika zahvalu je izrekla Vlasta Bego i župnik don Filip Rodić te su za uspomenu poklonili biskupu sliku kapelice i lađe, rad domaćih umjetnika.

Na misi su koncelebrirali svećenici iz dekanata, a pohod je zaključen bratskom večerom svećenika Rogozničkog dekanata i nekolicine suradnika.