Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastirski pohod mons. Rogića Župi sv. Jakova u Marini

Marina (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić pohodio je u četvrtak, 14. ožujka 2024. Župu sv. Jakova u Marini, izvijestio je Tiskovni ured Šibenske biskupije.

Oko 9 sati biskup Rogić, u pratnji Josipa Palića stigao je u Marinu pred župnu crkvu sv. Jakova gdje ga je dočekao župnik don Josip Mudronja i nekolicina župljana. Nakon pozdrava i razgovora uslijedila je molitva za odrješenje pokojnih koji su sahranjeni na groblju oko crkve.

Prvi posjet bio je Općini Marina gdje su biskupa i župnika primili djelatnici Općine Marina, općinskih poduzeća, predsjednik Općinskog vijeća i načelnik Ante Mamut Batina. Aktualnosti iz života općine, projekti i vjerski život bile su teme razgovora.

Uslijedio je posjet Osnovnoj školi Ivana Duknovića. Učenici, nastavnici, djelatnici i ravnatelj Joško Čudina dočekali su biskupa i župnika te im uputili pozdrav, školski zbor je zapjevao pjesmu „Kakav prijatelj je Isus“, a potom je biskup govorio okupljenima o korizmi, skorom slavlju Uskrsa, što znači vjerovati Isusu i od njega se učiti pravoj ljubavi. Učenici su u ime škole biskupu predali poklon a biskup je podijelio sličice s molitvom za skori Susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću. Susret je nastavljen druženjem u zbornici s djelatnicima, nastavnicima i ravnateljem.

Uslijedio je posjet područnoj školi u Vrsinama. Nekolicina vjernika već je čekala u obližnjoj crkvi sv. Josipa (zaselak Gorač), a župnika i biskupa dopratili su djelatnici i učenici područne škole. Uslijedili su pozdravi, upoznavanje, tumačenje pastirskog pohoda, Molitva odrješenja za pokojne koji počivaju oko te crkve te zajedničko fotografiranje.

Potom je biskup krenuo prema Dječjem vrtiću Marina gdje su djeca u povodu dolaska mons. Rogića otpjevala dvije pjesme.

Sljedeća postaja bilo je Mjesno groblje Pozorac i crkva Gospe od Anđela. Na groblju su već bili vjernici okolnih mjesta, predstavnici hrvatskih branitelja i najbliža rodbina pokojnog general-bojnika Andrije Matijaša Pauka koji je na tom groblju sahranjen. Uslijedila je Molitva za odrješenje pokojnika, obraćanje župnika i biskupa te razgled crkve.

Poslije ručka koji je bio kod obitelji Pavlović bila je vizitacija Župnog ureda, uvid u matične knjige i dnevnik te boravak u župnoj kući.

Popodne toga dana biskup je posjetio crkvu sv. Jure u Svincima gdje je oko deset vjernika dočekalo biskupa i župnika. Uslijedili su pozdravi, razgovor, Molitva za odrješenje te druženje.

Posljednji popodnevni susret održan je u župnoj dvorani s članovima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Okupljeni su govorili o odgoju, pohađanju misa, demografiji, aktualnostima iz svakodnevnog života i čuvanju vrijednosti tradicija.

Misa je bila u 18 sati. Uz župnika, koncelebrirali su svećenici Rogozničkog dekanata. U homiliji biskup je posebno naglasio: „Imamo li u sebi Božje ljubavi? Isus je svojim suvremenicima to predbacio. Kako ću uopće to znati? Ako s Bogom računam, ako se na njega oslanjam, ako mi vjera puno znači u životu – onda ima šanse. Ako osjećam Božju blizinu, njegovo praštanje i milosrđe jer se kajem, jer se ispovijedam, jer želim rasti u dobru, u krepostima, u vjernosti – onda su tragovi vidljivi.“

Biskup je napomenuo da ako vjernik primijeti potrebu drugoga pored sebe i želi mu pomoći, tada će ljubav Božja biti u njemu. „ (…) Ako ću radije podijeliti ono što imam s drugima nego sam u tome uživati, ako ću gledati kako usrećiti drugoga i u tome naći vlastitu sreću, ako ću tako nadvladati sebičnost učiti se od Kristove sebedarne ljubavi koja je išla do žrtve križa, da svega sebe dade za nas – onda će ljubavi Božje biti u nama i moći ćemo je jedni drugima posvjedočiti, jedni druge na dobro poticati i Bogu voditi“, kazao je biskup nazočnima.

„Želim Vam da uklonite svako zlatno tele, da Pisma – Božja Riječ u vama odjekuje i nađe svoje mjesto, da vam bude svjetionik koji će vam pokazivati put, da vam bude izvor na kojem ćete pronalaziti vodu života i da ljubavi Božje uvijek bude u vama!“, poručio je mons. Rogić.

Na koncu mise predstavnica vjernika zahvalila je biskupu za pastirski pohod ističući potrebu međusobnog hrabrenja u vjeri i zajedništva u molitvi. Zahvalu svima zaključio je župnik don Josip Mudronja, a djeca su donijela biskupu darove u znak sjećanja na taj pohod.

Pred crkvom nastavljeno je druženje vjernika uz prigodni domjenak. Večerom svećenika Rogozničkog dekanata u župnoj kući zaključen je pastirski pohod Župi sv. Jakova u Marini, izvijestio je Tiskovni ured Šibenske biskupije.