Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade

St. Louis (IKA)

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i redovnica SAD-a i Kanade održan je u St. Louisu, u američkoj saveznoj državi Missouri, od 14. do 17. listopada.

Hrvatska katolička župa sv. Josipa i župnik fra Stjepan Pandžić, domaćini susreta, ugostili su dvadeset četvero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta. Moderatori i organizatori susreta bili su dvojica delegata inozemne pastve na sjevernoameričkom kontinentu fra Nikola Pašalić, delegat za SAD, i mons. Ivan Vukšić, delegat za Kanadu, zajedno s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislavom Markićem.

Nakon dobrodošlice župnika Pandžića, susret je u ponedjeljak 14. listopada počeo u dvorani Hrvatske župe sv. Josipa večernjom molitvom i uvodnim predavanjem dr. Markića „Aktualnosti iz hrvatske inozemne pastve“, u kojem je donio presjek trenutačne situacije inozemne pastve na različitim kontinentima. Susret je nastavljen misnim slavljem u župnoj crkvi Sv. Josipa, nakon koje su svećenici i redovnice imali prilike pozdraviti župljane i razmijeniti riječi dobrodošlice.

Prijepodne u utorak 15. listopada dr. Markić u dva predavanja dao je presjek dviju apostolskih pobudnica pape Franje: „Radujte se i kličite“, koja govori o svetosti, te „Krist živi“, o mladima. Treće predavanje održao je vlč. dr. Mladen Horvat, upravitelj župe u Torontu, o temi „Bogati mladić“, tumačeći tekst Mt 19,16-26, kao i četvrto predavanje, održano 16. listopada prijepodne, s temom „Isusova kušnja“, tumačeći tekst Lk 4,1-13.

Drugi dio prijepodneva bio je posvećen tekućim pastoralnim pitanjima u Kanadi i SAD-u, s naglaskom na sljedeći Mladi fest pod nazivom „Gospodine, svi te traže“, što će se održati u župi sv. Jeronima u Chicagu od 5. do 7. lipnja 2020., a poslijepodne je bilo posvećeno razgledavanju St. Luisa, osobito njegove znamenite katedrale.

Sva su predavanja bila popraćena raspravom, a završna je diskusija urodila odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka, koji će se održati u kanadskom gradu Calgaryju od 12. do 15. listopada 2020.