Budi dio naše mreže
Izbornik

Pergolesijeva “Stabat mater” izvedena u crkvi Male braće u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Maestralno djelo Giovannija Battiste Pergolesija “Stabat mater” koje se diljem svijeta prigodno izvodi u korizmenom vremenu dubrovačka publika mogla je čuti na koncertu održanom u crkvi Male braće u petak 24. ožujka. Izvođači su bili sopranistica Sara Vujošević Jovanović i bariton Dimitrije Grinih, dok je za orguljama bila Karolina Juodelyte.

Gvardijan samostana fra Jozo Sopta predstavio je na početku djelo i izvođače kojima je na kraju zahvalio na izvanrednoj i vrlo dojmljivoj izvedbi.

Mnogi skladatelji sve do našeg vremena, bivali su inspirirani tematikom o patnjama Majke Božje pred raspetim Sinom. Kao rezultat navedenog, svijet je dobio beskonačan niz skladbi napisanih u različitim stilovima na tu temu, a najpoznatije od njih je svakako Pergolesijeva “Stabat mater”. Koncert je organiziran u okviru koncertne sezone crkve Male braće, a ulaz je bio slobodan.

Sopranistica Sara Vujošević Jovanović rođena je 1986. godine u Podgorici. Diplomirala je akademsko-operno pjevanje u klasi operne primadone Vere Kovač Vitkai na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Dvogodišnji magistarski studij iz opernog pjevanja završila je u klasi soliste Baljšoj teatra Dmitrija Trapeznikova na Državnoj Akademiji Majmonida u Moskvi. Magistrirala je, također, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na smjeru “Marketing i biznis”. Doktorirala je na odsjeku teorije muzike, kompozicije i muzikologije na trećem najstarijem državnom konzervatoriju u Rusiji “L. V. Sobinov”. Sve je završila s vrlo visokim ocjenama.

Dobitnica je mnogih međunarodnih priznanja, sudjelovala je na brojnim natjecanjima, održala solističke koncerte i nastupala kao dio raznih ansambala na značajnim festivalima u Crnoj Gori i inozemstvu. Nastupa i kao predavač na temu svojih muzikoloških, etnomuzikoloških istraživanja o nacionalnom muzičkom identitetu Crne Gore na međunarodnim znanstvenim konferencijama, objavljuje znanstvene članke te je i autorica knjige/monografije na ruskom jeziku „Implementacija nacionalne tematike u operskoj umjetnosti Crne Gore“ (2017.). Radila je kao urednica programa umjetničke muzike u Muzičkom centru Crne Gore te potom kao voditeljica Edukativnog centra MCCG u Podgorici. Dugo godina radi kao profesorica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a 2022. godine izabrana je za docenta Univerziteta Crne Gore, na istom fakultetu. Udata je i majka je četvero djece.

Bariton Dimitrije Grinih porijeklom je iz Ukrajine. Bio je dugo vremena profesor akademskog-opernog pjevanja na Moskovskom Državnom Univerzitetu. Od 2012. godine bio je dekan i šef katedre za smjer solo pjevanja na Internacionalnom Slavjanskom institutu u Moskvi. Diplomirao je, a potom i specijalizirao (2001.) na Ruskoj Akademiji Muzike, kasnije nazvanoj Gnjesinih, kada je i ista ušla u zvanični popis ruskog nacionalnog dobra. Potom je na istoj akademiji završio i umjetnički doktorski studij (2004.).

Bio je stipendist međunarodnog fonda „Nova imena“. Nastupa aktivno po svim značajnim kulturnim centrima Europe. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim natjecanjima i osvojio brojne nagrade. Nastupao je kao solist s najznačajnijim orkestrima današnjice na renomiranim festivalima klasične glazbe.

Repertoar kojim vlada je impresivan, obuhvaća djela od XIV. do XXI . stoljeća. Od 2014. godine je stalni član saveza pedagoga Poljske (PSPS). Također je redovni član žirija međunarodnih natjecanja već dugi niz godina. Autor je više od 20 znanstvenih radova (eseja, publikacija, monografija) o problemu vokalne pedagogije.

Od veljače 2022. godine živi u Baru (Crna Gora) i radi kao profesor pjevanja na Cetinju te aktivno nastupa, pretežno u inozemstvu.

Orguljašica Karolina Juodelyte rođena je u Litvi. Studirala je orgulje kod eminentnih profesora u Litvi, Austriji, Finskoj i Njemačkoj. Laureat je mnogobrojnih međunarodnih natjecanja: Ciurlionis Organ Competition u Litvi, Janacek Organ competition u Češkoj, Sweelinck Organ Competition u Poljskoj, Shanghai Organ Competition u Kini, Schmidt Organ Competition u Njemačkoj…

Redovno nastupa kao solistica i član komornih ansambla, kao i raznih orkestarskih sastava na glazbenim festivalima diljem Europe. Snimila je nekoliko nosača zvuka za europske diskografske kuće, najznačajniji su: „The Road to Silence” (2020, MAMA Studios) Concerto for Organ, Violin and Orchestra of lithuanian composer J. Juzeliūnas (Odradek Records, 2018.).

Od 2017. godine radi kao profesorica na Litavskoj akademiji za glazbu i kazalištu, a od 2022. godine imenovana je umjetničkom ravnateljicom koncertne dvorane Heilige Familie u Berlinu.

Ključne riječi:
"Stabat mater" Pergolesi