Budi dio naše mreže
Izbornik

Peta obljetnica djelovanja Marijinih obroka u Župi Babina Greda

Babina Greda (IKA/TU)

U Župi sv. Lovre, đakona i mučenika, u Babinoj Gredi 10. rujna proslavljena je peta obljetnica djelovanja Marijinih obroka, prisjećajući se 2017. godine, kada su volonteri započeli s prikupljanjem sredstava kroz razne akcije te ih uplatili za hranu djeci u Africi.

Program obilježavanja te male, ali značajne obljetnice započeo je u župnoj crkvi klanjanjem koje je predvodio župnik Ivo Tunjić. Uz domaće volontere, nazočili su i župljani te gosti iz Slavonskoga Broda, na čelu s regionalnom koordinatoricom Marijinih obroka za Slavoniju Đurđicom Lucić, koja se nakon klanjanja prigodno obratila nazočnima. Zahvalila je volonterima i svima koji sudjeluju u projektu Marijinih obroka, a volonteri su joj uzvratili zahvalom te joj uručili prigodan dar.

Okupljeni su potom pogledali prezentaciju o prikupljenim sredstvima i aktivnostima volontera tijekom godina te o novootvorenoj kuhinji u Zambiji koja nosi naziv „Sveti Lovro – Babina Greda”, koja hrani 404 djece. Nakon toga je pušten video s porukama volontera i svjedočanstvima zašto su se odlučili za volontiranje.

Uslijedila su svjedočanstva dviju redovnica koje su u Hrvatsku stigle iz Benina; jedna prije osam godina, a druga prije pet godina. Obje rade u bolnici sv. Rafaela na Strmcu kod Nove Gradiške i obje su posvjedočile koliko taj obrok djeci uistinu znači i koliko im je potreban te su potaknule sve sadašnje i buduće volontere na daljnje aktivno djelovanje. Otpjevale su pjesmu „Ovo je dan“ na francuskom jeziku, službenom jeziku u Beninu, a zatim je svaka od njih otpjevala na svome materinjem jeziku.

Druženje je nastavljano u župnom dvorištu gdje su volonteri uz pomoć aktivnih župljana i župljanki pripremili okrjepu.

Volonteri Marijinih obroka Babina Greda tom su prigodom zahvalili svim župljanima na pripremi hrane i svega onoga što su donijeli i darovali. Tijekom slavlja postavili su štand na kojemu su prikupili sredstva kojima su osigurali cjelogodišnji obrok za 44 djece.