Budi dio naše mreže
Izbornik

"Petrov nasljednik vam je bliz u nevolji i progonstvu"

Papa progonjenim sudanskim katolicima

Za pastoralnog pohoda od 9. do 18. studenoga biskupijama Torit, Tombura-Yambio i Rumbek, u južnom Sudanu gdje još uvijek bijesni građanski rat, apostolski nuncij nadbiskup Erwin Josef Ender, prenio je tim katoliekim zajednicama poruku Svetog Oca. Poruku donosimo u cijelosti.
Svim vjernicima katolicima biskupija Torit, Tombura-Yambio i Rumbek!
Sve vas pozdravljam u ljubavi našeg Gospodina Isusa Krista i radostan sam što povjeravam mojem predstavniku u Sudanu, nadbiskupu Erwinu Josefu Edneru, ovu poruku koju će vam osobno prenijeti kao znak moje skrbi i trajne naklonosti.
Zaustavljajući se u Khartoumu u veljači 1993., goruća mi je želja bila doći do vas, no nažalost prilike mi to nisu dopustile. Unatoč tome, svaki dan sam vas se sjetio u svojim molitvama. Sjećam se vas, biskupi, koji imate poslanje voditi vjernike u teškim političkim i društvenim prilikama; sjećam se i vas svećenici, redovnice i redovnici koji s predanom velikodušnošću, koja služi na čast Crkvi, dijelite svakodnevne poteškoće svoje braće i sestara, i svih vas, katolika južnog Sudana, koji svjedočite svoju vjeru usred nevolja i čak progonstva.
Riječi svetog Pavla Solunjanima dolaze na pamet same od sebe: “Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas… spominjući se vaše djelotvorne vjere, zauzete ljubavi i postojane nade u Gospodinu našem Isusu Kristu, pred Bogom i Ocem našim” (1 Sol 1,2-3). Bog vam dopušta stjecanje velikih stvari, premda izgledaju sakrivenima pred očima svijeta. Usred svakovrsnog nasilja još uvijek znate ljubiti i biti utjeha jedan drugome. Kada vas muče diskriminacija i nepravda, znate kako ustrajati u vjeri i zajedništvu s Crkvom, Tijelom Kristovim. Kada sve izgleda izgubljeno, znate kako dati znakove dobrote i solidarnosti koji mi dopuštaju izjaviti kako je moguće pripremiti bolje sutra. Potičem vas da ostanete jedinstveni uz vaše biskupe i da nikada ne očajavate. Svi kršćani i sve mjesne Crkve pozvani su da budu jedno s pashalnim Otajstvom Gospodinove smrti i uskrsnuća. Prijeći iz života u smrt, prihvatiti poteškoće koje nas pročišćuju i omogućuju živjeti ono što je istinski bitno; to je poruka Evanđelja koju živimo u sigurnosti koju nam je dao sam Krist: “Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!” (Iv 16,33).
S tim osjećajima želim vas ojačati i ohrabriti, kako vam nikad ne bi nedostajala nada i povjerenje koje vam je potrebno da biste išli naprijed. Sve vas povjeravam zagovoru blažene Josephine Bakhita i blaženog Daniela Combonija, nebeskih zaštitnika vaših zajednica. Želim vam jamčiti molitvenu solidarnost čitave Crkve i trajne napore Svete Stolice u nastojanju da se svrati pozornost međunarodne zajednice na vašu tragičnu situaciju.
Znajte da vam je Petrov nasljednik blizu i moli Boga za vas, kako biste stekli snagu za ići naprijed “ukorjenjeni i nazidani u njemu” (usp. Kol 2,7). Kao zalog pomirenja i mira podjeljujem od srca svoj apostolski blagoslov.
Iz Vatikana, 24. listopada 1996.