Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo biskupa Jure Bogdana u vezi pandemijske pojave bolesti COVID-19 – koronavirusa

Zagreb (IKA)

U Pismu vojnog ordinarija Jure Bogdana svećenicima i vjernicima Vojnoga ordinarijata, svim ljudima dobre volje obavještava se kako je otkazano 28. međunarodno hodočašće vojske, policije i branitelja u Lurd od 12. do 19. svibnja 2020. godine. Isto tako su do daljega otkazane sve duhovne vježbe i bračni susreti. Križni put za vojsku, policiju i branitelje predviđen za nedjelju, 22. ožujka, na Ksaveru u Zagrebu neće se održati „U ovim vremenima suosjećamo sa svima zaraženima od koronevirusa, bolesnima i nemoćnima, svima koji skrbe za naše zdravlje, sigurnost, mir i red u našoj Domovini i svijetu“, poručuje biskup Bogdan.

1. „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni ste učinili“ (Mt 25,40). U svjetlu ovih Isusovih riječi obraćam se vama braćo svećenici, svima vama poštovani i dragi vjernici vojno-redarstvene biskupije, svim ljudima dobre volje. Na početku korizme, na Pepelnicu, Crkva nas potiče na molitvu, post, pokoru i djela ljubavi kako bismo se više približili Bogu i s njegovom milosti rasli u ljubavi prema čovjeku. Što nam život donosi i u kakvim nam je sve okolnostima živjeti i svjedočiti svoju vjeru i živjeti kršćansko poslanje, znade samo Bog.

Pandemijska pojava u svjetskim razmjerima bolesti COVID-19 – koronavirusa– započela u dalekoj Kini, sada je i među nama. Svi nas znakovi upućuju da je stanje vrlo ozbiljno i da svi moramo odgovorno pristupiti ovomu fenomenu. Pastirska me skrb potiče obratiti se svima vama ovim pismom, kako bismo kao vjernici, nadahnuti Isusovim naukom i primjerom života, ozbiljno i trijezno, bez panike, ali s punom odgovornosti jednih prema drugima, u svome zvanju i profesionalnome poslanju, mogli djelotvornom ljubavi odgovoriti na sve izazove koji su pred nama.

U korizmenome vremenu posebice razmatramo o Isusu na svim postajama njegova života, poglavito na križnome putu i Kalvariji. U njegovoj žrtvi, muci i smrti očituje se vrhunac Božje ljubavi prema čovjeku. Prije svoje muke i smrti Isus je na Maslinskoj gori govorio o dovršenju Božjega djela. „Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti…“ (Mt 25, 31 – 32). Razlučit će ih po djelima ljubavi i dobrote jednih prema drugima. Ključ prosudbe pojedinca za sretnu ili nesretnu vječnost je djelotvorna ljubav: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni ste učinili“ (Mt 25,40).

2. U najdelikatnijim prilikama društva, naroda i države, u ratu i u miru, vojska, policija i zdravstveno osoblje imaju izuzetno poslanje i ulogu. I u tim okolnostima pastoralna skrb i dušobrižnička služba su neizostavni dio našega poslanja. Zahvaljujem vama braćo svećenici, što u redovitim i u posebnim okolnostima, pratite i duhovno pomažete vojsku, policiju i druge vjernike naše biskupije. Zahvaljujem našoj vojsci i policiji na nesebičnome, profesionalnome i časnome služenju općemu dobru svih nas. Zahvaljujem medicinskomu osoblju sa svim službama koje danonoćno, poput Veronike, „brišu krv i znoj s Isusova lica na križnome putu naših bolesnika i patnika“. Neka vam svima u vašemu djelovanju bude nadahnuće, utjeha i nada Isusova riječ: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni ste učinili“ (Mt 25,40).

U kontekstu pandemijske pojave bolesti COVID-19 – koronavirusa – poštujući zdravlje i sigurnost hrvatske vojske i policije, pozivam sve svećenike i vjernike Vojno-redarstvene biskupije da se kao odgovorni ljudi i vjernici pridržavamo izdanih uputa profesionalnih i stručnih, mjerodavnih zdravstvenih ustanova i njihovih djelatnika, uputa i odredaba vojnih i policijskih i drugih mjerodavnih tijela i službi.

3. Glede pastoralnih aktivnosti i programa Vojnoga ordinarijata već smo donijeli neke odluke koje smo vam priopćili. Otkazano je 28. međunarodno hodočašće vojske, policije i branitelja u Lurd od 12. do 19. svibnja 2020. godine. Isto tako su do daljega otkazane sve duhovne vježbe i bračni susreti. Glede ostalih predviđenih događaja i susreta pravodobno ćemo vas obavijestiti.

Križni put za vojsku, policiju i branitelje predviđen za nedjelju, 22. ožujka, na Ksaveru u Zagrebu neće se održati. U nedjelju, 22. ožujka, u 16 sati Laudato TV emitirat će snimku Križnoga puta s nacionalnoga hodočašća hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu, održanoga 6. listopada 2019. godine. Svi koji možete, uključite se u svojim domovima ili na drugim mjestima sa svojim obiteljima, ujedinite se u molitvi Križnoga puta sa svima nama. Neka to budu trenutci molitve i sabranosti žive Crkve s Kristom patnikom na Križnome putu.

Ozbiljnost stanja, nepredvidivost duljine trajanja pandemije, u strahu od izolacije i moguće neredovite opskrbe, spontano potiču građane naše Domovine i drugih zemalja na obiteljsku opskrbu osnovnim namirnicama za život. Dizanje cijena u kriznim stanjima isključivo radi profita duboko je nehumano i nemoralno. „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće meni ste učinili“ (Mt 25,40).

Imajući u vidu okolnosti djelovanja naših vojnih i policijskih kapelanija, liturgijska slavlja i molitvene susrete u postrojbama Oružanih snaga i policijskim upravama, u skladu s propisima, uputama i odredbama ustrojbenih jedinica unutar kojih djeluju donosim sljedeće upute:

1. S obzirom na mogućnost brze promjene epidemiološkoga stanja upućujem vas na mrežne stranice Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo HZJZ-a (www.hzjz.hr) na kojima se objavljuju temeljne obavijesti i upute;
2. Na ulazima u kapelice neka škropionice (kamenice) budu bez blagoslovljene vode (suhe, očišćene, dezinficirane);
3. U svetoj misi za pružanja mira izostaviti uobičajenu gestu rukovanja;
4. Svetu pričest poslužiti na dlan jedne ruke kako bi drugom rukom posvećenu hostiju prinijeli svojim ustima. Objasniti vjernicima, blago i s ljubavi, da je to samo privremena mjera i da zasada nema pričesti na usta.
5. Neka svećenik prije misnoga slavlja dobro opere i dezinficira ruke. Neposredno prije početka posluživanja svete pričesti vjernicima primijeniti dezinficijens za ruke na bazi alkohola.
6. Nakon svetih misa u sljedećemu razdoblju neka ne bude zadržavanja u zatvorenim prostorima kapelanije. Usto osiguravajte redovito prozračivanje i higijenu prostora.
7. Pozivam kapelane da prate svoje zajednice u ovim zahtjevnim trenutcima te da ih podsjete na vrijednost obiteljske i osobne molitve, da ih pozovu na molitvu za one koji su slabijega zdravlja, a posebno za one koji su zahvaćeni virusom i za sve one koji im pomažu kako bi ozdravili. Osobito je delikatan trenutak podjeljivanja sakramenata bolesnicima, ali i osobne svete ispovijedi te vas molim da se, izvršavajući svoju dušobrižničku dužnost, pridržavate uputa mjerodavnoga zdravstvenog osoblja.

U ovim vremenima suosjećamo sa svima zaraženima od koronevirusa, bolesnima i nemoćnima, svima koji skrbe za naše zdravlje, sigurnost, mir i red u našoj Domovini i svijetu.
Sve vas, vojnike, policajce i branitelje, djelatnike naših ministarstava, uprava i službi, puk i kler Vojne biskupije preporučam zagovoru i zaštiti Blažene Djevice Marije – Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta.

Vaš biskup
✠ Msgr. Jure Bogdan
vojni ordinarij u RH