Budi dio naše mreže
Izbornik

Planinarski križni put čabarskog kraja

Čabar (IKA)

U organizaciji župnika čabarskog kraja, vlč. Marijana Žderića, župnika župe Sv. Vid Prezid i Sv. Andrije Tršće i vlč. Marka Gregića, župnika župa Sv. Antun Padovanski Čabar i župe Presvetog Trojstava Plešce i ove godine je, petu godinu zaredom, u subotu 13. travnja održan planinarski križni put čabarskog kraja. Na križnom putu se pridružio i vlč. Tomislav Zečević, župnik iz župe Fužine.

Ove godine, križni put posvećen je obiteljima s nakanom za nova duhovna zvanja pod geslom „Dođi i slijedi me“. Polazišna točka bila je Žalosni vrh, kapelica Marije od sedam žalosti ispred koje se ujutro u 8.30 sati okupilo tridesetak sudionika križnog puta. Vjernike u nakani sudjelovanja na križnom putu nije omelo niti hladno i nepredvidljivo vrijeme.

Križni put započeo je uvodnom molitvom u crkvi. Na putu dugačkom 29 km prošli su kroz naselja župe Prezid, Tršće, Plešce i Čabar. Tijekom križnog puta nositelji križa se izmjenjivao od postaje do postaje.

Trasa križnog puta bila je zahtjevna i dugačka. Djelomično slijedi javne prometnice, a velikim dijelom prolazi kroz neuređene i neodržavane šumske puteljke. S obzirom da je ove godine vrijeme bilo vlažno i kišovito, staza je bila iznimno blatnjava i skliska.

Tijekom puta, koloni su se pridruživali vjernici svih dobnih skupina od najmlađih do najstarijih. Svaki od vjernika propješačio je po nekoliko postaja križnog puta, ovisno o vlastitim zdravstvenim i tjelesnim mogućnostima. Sudionike križnog puta srdačno su dočekivali brojni mještani koji nisu u mogućnosti sudjelovati na križnom putu te su ih nudili hranom i pićem za okrijepu kako bi lakše došli do svoj odredišta.

Završna postaja križnog puta bila je ispred mjesne crkve u Čabru. Ove godine tridesetak najupornijih i najizdržljivijih uspješno je savladalo čitavu etapu križnog puta i sretno stiglo na odredište nakon više od osam sati pješačenja.

Planinarski križni put zaključen je euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Tomislav Zečević. Nakon duhovne okrjepe uslijedila je tjelesna okrjepa, zajednička večera za sve sudionike križnog puta.