Budi dio naše mreže
Izbornik

Plenarno zasjedanje švicarskih biskupa

Freiburg (IKA)

Na 331. redovitoj plenarnoj skupštini Švicarske biskupske konferencije od 1. do 3. ožujka u ponedjeljak i srijedu biskupi su se susreli virtualno, a u utorak i fizički u središtu Tajništva Švicarske BK u Freiburgu.

Planirani susret u sklopu procesa „Zajedno na putu obnove Crkve“ s izaslanstvom Rimokatoličke centralne konferencije Švicarske ponovno je odgođen za sljedeće plenarno zasjedanje u lipnju.

Na početku zasjedanja švicarski biskupi izrazili su dobrodošlicu novoimenovanom biskupu u Churu Josephu M. Bonnemainu, koji nema pravo glasa do biskupskoga ređenja 19. ožujka. Posljednji je put bio nazočan apostolski administrator Biskupije Chur biskup Peter Bürcher, koji dotad ima pravo glasa. No, odlučeno je da će imenovani biskup Bonnemain ubuduće biti zadužen za pitanje seksualnoga zlostavljanja u Crkvi.

Nedavno umirovljeni pomoćni biskupi Denis Theurillat i Marian Eleganti nakratko su se uključili u zasjedanje i oprostili se od kolega, a službena svečanost bit će održana kada to dopusti stanje pandemije.

Na zamolbu švicarskoga predsjednika za minutom šutnje za žrtve Covida 19, Švicarska BK, Evangelička reformirana Crkva u Švicarskoj i Švicarska kršćanska katolička Crkva pozvale su župe i zajednice da u petak 5. ožujka u podne zvone sva crkvena zvona a svi vjernici da zastanu gdje god se nalazili i pomole se za žrtve i njihove obitelji.

U sklopu molitvene inicijative Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u korizmi misu zaušnicu za žrtve koronavirusa predvodit će 29. ožujka u 11.15 sati u Einsiedelnu opat Urban Federer. Ovoga petka švicarski će biskupi pak posebno moliti za uspjeh putovanja pape Franje u Irak, da ispaćenom narodu donese nadu i mir.

Nakratko se u zasjedanje uključio i mons. José Manuel Alcaide Borreguero, koji je potvrdio predstojeće imenovanje apostolskoga nuncija nadbiskupa Martina Krebsa, koje su švicarski biskupi pozdravili.