Budi dio naše mreže
Izbornik

Plodna suradnja zagrebačke X. gimnazije s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije

Zagreb (IKA )

U tijeku volonterskih aktivnosti učenici su ostvarili kontakte s Caritasovim korisnicima kroz satove podučavanja školaraca u Dubcu, radionice s djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem u Brezovici i pripremu i podjelu paketa pomoći u Podružnici Susedgrad

Zagreb, (IKA) – Plodna suradnja zagrebačke X. gimnazije s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije u tijeku školske godine 2009./2010. završila je sredinom lipnja radnim posjetom skupine učenika Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici. U tijeku volonterskih aktivnosti učenici su ostvarili kontakte s Caritasovim korisnicima kroz satove podučavanja školaraca u Dubcu, radionice s djece s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem u Brezovici i pripremu i podjelu paketa pomoći u Podružnici Susedgrad.

“Već godinama surađujemo sa zagrebačkim Caritasom ali tijekom protekle školske godine uspjeli smo ostvariti tako efektivnu suradnju kakvu do sada nismo imali. Naime, do ove godine naša djeca nisu bila tako neposredno uključena u Caritasove projekte jer se radilo o malim, prigodnim humanitarnim akcijama. Ako je cilj odgojno-obrazovnog sustava da imamo kompletne ljude onda je u tom procesu nezamjenjiv osjećaj kojeg donosi iskustvo kad nekome u životu pomognete”, kaže ravnateljica X. gimnazije Roksanda Smolčić Krnić, koja tim i sličnim volonterskim aktivnostima u suradnji s profesorima i stručnim osobljem nastoji doskočiti tome što je odgoj u školama trenutačno zapostavljen zbog vremena koje se mora utrošiti u svladavanje opsežnog gradiva.
“Znanje ne može biti korisno ako nije vezano uz odgoj. Stoga nam je cilj kroz volonterske aktivnosti na raznim područjima života pobuditi kod djece osjećaj odgovornosti za svijet u kojem živi, da razlikuju dobro od zla i da shvate da nitko ne može živjeti samo za sebe”, istaknula je ravnateljica Smolčić Krnić, dodajući da su sve akcije volonterske naravi i da se sprovode zahvaljujući raspoloživosti zainteresiranih učenika te profesora koji su voljni organizirati i pratiti njihov rad.
“Bitno je da te mlade ljude izvučemo iz virtualnog svijeta u kojemu mnogo njih gubi vezu sa stvarnošću. Kroz volonterski humanitarni rad ne samo da stječu nova, pozitivna iskustva već ih prenose dalje. Oni pričaju drugima o tome što su radili, vidjeli, doživjeli. Na taj način dvostruko pozitivno utječu na okolinu u kojoj žive”, istaknula je profesorica Smiljana Kranjčec kojoj Caritas zahvaljuje na koordinaciji volonterskih akcija, kao i njezinim kolegama – pedagoginji Jasminki Ciglić i vjeroučitelju Anti Perkoviću. Suradnja X. gimnazije s Caritasom nadovezuje se na niz volonterskih akcija koje su proteklih godina imali učenici te ustanove sudjelovanjem u brojnim humanitarnim akcijama i inicijativama. X. gimnazija svojih 1350 učenika također će uključiti u akciju zagrebačkog Caritasa za prikupljanje i podjelu školskih udžbenika “Sačuvaj, podijeli, razveseli!” posebnom internom akcijom. “Volonteri nam puno pomažu u radu. Bilo bi lijepo, potrebno i korisno kad bismo i s drugim školama uspjeli ostvariti sličnu suradnju kao s X. gimnazijom”, istaknula je Jadranka Bosnar, voditeljica Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

.