Budi dio naše mreže
Izbornik

Počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja otvorio novu crkvenu godinu

Istanbul (IKA)

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. otvorio je 1. rujna u katedrali Sv. Jurja na Fanaru novu pravoslavnu crkvenu godinu, prenosi Vatican News.

Kako je uobičajeno, u danima prije 1. rujna zasjedao je Sveti sinod Ekumenskoga patrijarhata, prvo u samostanu Svetog Trojstva na otoku Halkiju, a zatim u sjedištu ekumenskog patrijarha u Istanbulu.

Između ostaloga biskup Dimitrije (Therma) izabran je za metropolita Metresa i Athyre na istoku Trakije, a imenovana su i tri nova pomoćna biskupa u Meksiku koji će pomagati metropolitu Atenagori, kao odgovor na brzi rast pravoslavne Crkve u toj zemlji. Također je novoustrojen Sveti sinod s većim naglaskom na staru i novu dijasporu, pa su odsad tako u dvanaesteročlanom gremiju i metropoliti Meksika, Švedske, Australije i Švicarske. Nakon zasjedanja patrijarh Bartolomej u katedrali Sv. Jurja proglasio je svetima trojicu monaha s Atosa te metropolita Kallinikosa.

Na svečanosti otvorenja nove crkvene godine trebao je biti i jeruzalemski patrijarh Theophilos III., i to bi bio njegov prvi susret s patrijarhom Bartolomejom nakon određenoga neslaganja oko autokefalnosti ukrajinske Crkve, no jeruzalemsko je izaslanstvo otkazalo dolazak nakon što je više članova patrijarhata bilo pozitivno na Covid 19.