Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo spomen-slavlje u Škabrnji

Škabrnja (IKA)

Na 29. obljetnicu obilježavanja pokolja iz Domovinskog rata u Škabrnji, misno slavlje za domovinu i sve poginule u Domovinskom ratu u srijedu 18. studenoga u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Obilježavanje 29. obljetnice zločina koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA te srpskih paravojnih postrojba počelo je u srijedu 18. studenoga polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na Groblju sv. Luke na spomen-obilježju kod masovne grobnice, izvještava HINA.

Osim članova obitelji poginulih branitelja i civila, vijence su položila službena izaslanstva. Zatim je s Ambara do crkve Blažene Djevice Marije krenula Kolona sjećanja, koju predvode vojnici sa zastavama ratnih postrojba. Zbog trenutačne epidemiološke situacije, u Škabrnju je stiglo manje sudionika nego prijašnjih godina kada se u tom ravnokotarskome mjestu znalo okupiti i do 15.000 građana iz cijele Hrvatske.  Općina Škabrnja, u suradnji s Gradom Zadrom, angažirala je tridesetak tzv. covid-redara koji paze na poštovanje epidemioloških mjera.

Nakon mise neće se, kao prethodnih godina, održati hodnja svih sudionika od župne crkve do groblja gdje se također nalazi spomen obilježje s imenima ubijenih u Škabrnji.

U Domovinskom ratu ubijeno je 86 Škabrnjana, a šestero ih je nakon rata poginulo od mina.