Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo duhovni seminar ususret proslavi 250. obljetnice župe Svetog Spasa u Mokošici

Dubrovnik (IKA)

Vjernici župe Svetog Spasa u Mokošici zajedno s vjernicima iz drugih župa sudjelovali su u ponedjeljak 27. svibnja na prvom danu trodnevnog duhovnog seminara koji u župnoj crkvi predvodi don Ćiril Ćus iz Slovenije. Seminar je organiziran kao duhovna priprava ususret proslavi 250. obljetnice župe.

U crkvi prepunoj vjernika misno slavlje predslavio je don Ćiril Ćus, a koncelebrirali su don Dariusz Nowak, župnik iz Zatona i Orašca, te župnik domaćin don Ivica Pervan.

Don Ćiril u propovijedi opisao je kako je upoznao Isusa. Kao dijete zlostavljao ga je otac alkoholičar koji je tukao njega i njegovu majku. Na nagovor prijatelja pristupio je molitvenoj zajednici i molio za svog oca, želio je da Bog učini nešto u njegovu životu. Otac ga je javno omalovažavao tako je stekao i kompleks manje vrijednosti, izgubio je samopouzdanje, postao je depresivan. Opisao je kako je bio odbačen i od okoline, pa mu ni susjedi nisu htjeli dati ruku, nisu htjeli sjesti kraj njega na krunici.

Posvjedočio je kako je u tim teškim trenucima utjehu našao u molitvi, počeo je čitati Bibliju i to mu je donosilo mir. Shvatio da će jedino ako oprosti ocu i kaže mu da ga voli, naći svoj mir. Opisao je također i nekoliko očevih pokušaja odlaska na liječenje od alkoholizma, njegove padove i muku njega i njegove majke. S vjernicima je podijelio i svoja razmišljanja te put do oprosta i konačnog priznanja ocu da ga voli, ali i svoje 22 godine noćnih mora.

Poručio je okupljenim vjernicima da ne mrze, da donose mir u svoje obitelji. Ustvrdio je da gdje su veliki problemi tu je i velika milost. Uputio ih je da uz pomoć od Boga traže uvijek i stručnu pomoć u situacijama ovisnosti te poručio: Budite radosni, budite sretni!

Prije mise vjernici su molili krunicu, a nakon mise ostali u klanjanju pred euharistijskim Isusom moleći uz ostalo i za svoje nakane. Seminar se nastavlja i kroz sljedeća dva dana, a svakog dana vjernici imaju prigodu za ispovijed od 18 sati.