Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak godišnjeg hodočašća na ilačko svetište

Ilača (IKA/TU)

Svečanom misom koju je predslavio župnik Župe svetih Euzebija i Poliona u Vinkovcima vlč. Damir Stanić na prvu subotu u mjesecu, 7. svibnja obilježen je početak godišnjeg hodočašća u najistočnije marijansko svetište Drage Gospe Ilačke.

Uz vlč. Stanića u slavlju je sudjelovao i bogoslov s pete godine Vladimir Sabo koji je u ilačkoj župi bio gost dva dana te je na Nedjelju Dobrog Pastira posvjedočio svoju vjeru i opredjeljenje da postane svećenik.

Osvrnuvši se na naviješteno Evanđelje, vlč. Stanić je naglasio da je „mnogima danas, pa i mnogima od nas koji se zovemo kršćani, teška i tvrda Isusova besjeda o križu i njegovoj dragovoljnoj žrtvi za nas, kao i poziv da blagujemo njegovo tijelo predano za nas i njegovu krv prolivenu za naše spasenje. Kao i onim Isusovim slušateljima u Njegovo vrijeme, pa i nekim učenicima, koji kako čujemo prestadoše to biti, Isus ove svoje riječi govori i nama. I među nama je puno onih čijim ušima je ovo tvrd i težak govor.“

Nadalje je rekao da se nekako „sve manje pouzdajemo u Boga u svome životu, sve manje vjerujemo Isusovoj riječi kao i Isusovoj prisutnosti i djelovanjima u svetim sakramentima. Mnogi danas kukaju nad svojim praznim, ranjenim ili promašenim životima ali i dalje odlaze od Isusa, pa traže ispunjenje, ozdravljenje i smisao života negdje drugdje. U svojoj riječi u današnjem odlomku evanđelja Isus i nas okupljene pita: Da možda i vi ne kanite otići?

„Zapitajmo se na što sve trošim svoje vrijeme i svoje snage. Čemu se sve u životu klanjam, a nije Bog? Odrecimo se toga i vratimo se Bogu. U ovo naše vrijeme kada toliki odlaze od Isusa, kada toliki gube vjeru i odvajaju se od crkve, budimo mi čvrsti u vjeri. Recimo zajedno s apostolom Petrom sa živom vjerom i pouzdanjem: Gospodine kome da idem, Ti imaš riječi života vječnoga. I potvrđujmo to opredjeljenje svojim životom“, zaključio je propovijed vlč. Stanić.

Prije mise hodočasnici su imali priliku za ispovijed i marijanske pobožnosti koje su predvodili i molili ovogodišnji prvopričesnici zajedno s bogoslovom Sabom. Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i blagoslov bolesnika.