Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak XI. akademske godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 1. listopada započela je akademska godina 2020./2021., jedanaesta na HKS-u.

U jutarnjim satima studenti i profesori okupili su se na misnom slavlju koje je u crkvi Sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio prvi rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zagrebački pomoćni biskup  Ivan Šaško.

U Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, održan je zatim svečani akademski čin na početku nove akademske godine za studente prve godine preddiplomskih sveučilišnih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva. Uvodnu molitvu predvodio je sveučilišni kapelan Odilon Singbo. 

Zatim je Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio Bogu za početak nove akademske godine i zamolio ga da u ovom nesigurnom vremenu „štiti sve studente, djelatnike i nastavnike našega Sveučilišta i podari im snage i mudrosti za svakodnevne izazove”, te na njih i njihove obitelji kao i cijelu zajednicu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta zazvao zagovor sv. Terezije od Djeteta Isusa i bl. Alojzija Stepinca.

Nakon hrvatske himne okupljene je pozdravila prva magistra komunikologije na sveučilištu Matea Vidović.

Veliki kancelar kardinal Bozanić zatim je pozdravio zajednicu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, osobito studentice i studente koji počinju prvu godinu studija, izražavajući veliku radost što ih ima priliku susresti „licem u lice” u ovo vrijeme i posebnim okolnostima u kojima sada živimo. Pandemija koronavirusa označila je godinu 2020. To ste na jedinstven način iskusili vi, brucošice i brucoši, završavajući srednju školu, polažući maturu i upisujući se na fakultete. Pandemija je postala naša svakidašnjica, karakterizira sva područja našega života, od javnoga do privatnog, od gospodarskoga do društvenog. Prisiljava nas na novi način ponašanja, tako i susret u ovom obliku je nešto novo, što nismo mogli predvidjeti. Međutim, temeljna poruka Evanđelja na koju nas Isus neprestano poziva jest da se zlo može pobijediti samo dobrim.

To želim i ovdje naglasiti. Ne samo u odnosu na pandemiju koronavirusa, nego i na one druge viruse koji su možda vidljivi ili manje vidljivi a koji se jedino mogu pobijediti dobrim djelima. To je ta temeljna nit evanđelja koja čini da svijet napreduje. Smijemo zato reći da je izazov našega vremena ljudska blizina, pomoć i djelotvorna ljubav. Kako to živjeti u ovo vrijeme različite distance. Svi smo iskusili da je prvo skrovište blizine postala obitelj, istaknuo je kardinal. To govori kako je upravo obitelj ona temeljna zajednica života gdje se može na najjednostavniji, najnormalniji i najljudskiji način živjeti tu blizinu, rekao je Veliki kancelar, i studentice i studente podsjetio na njihove obitelji i blizinu kojom ih roditelji, braća i sestre, rodbina prate na putu koji sada započinju. Početak studija je nešto lijepo, izazovno, mladi čovjek se mora tome radovati. Početak studija otvara nova vrata, perspektive i „premda ne znate kamo će vas dovesti, uđite u tu avanturu s novim povjerenjem, to vam kao nadbiskup i prijatelj želim poručiti”. 

Studenticama i studentima zaželio je da upravo nasuprot ovom vremenu budu graditelji budućnosti; da se ne prepuste bezvolji nego da s mladenačkim poletom gledaju u budućnost i budu oni koji će biti protagonisti novoga vremena, ovoga vašega koji treba voditi i učiniti boljim. Budite protagonisti nove solidarnosti, nove pravednosti, brige za okoliš, ovaj zagrebački, hrvatski, opći koji je potreban posebne brige na svim područjima. I ne bojte se! Budite oni koji će svojim studijem, radom i marljivošću graditi nešto novo jer Bog vas je za to postavio i to od vas očekuje, poručio je kardinal Bozanić.

Poželio je da karakteristika Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta bude zajedništvo svih koji su uključeni u tu instituciju, „koja želim da bude znak i u našem gradu Zagrebu i našoj Hrvatskoj”. Profesorima je kardinal poželio puno znanstvene strasti za ono što poučavaju, neka studenti osjete da su „ovdje zbog njih, njihova rasta i napretka”.

Rektoru Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željku Tanjiću na početku novoga mandata poželio je puno uspjeha, „da to bude s jedne strane nastavak a s druge strane novi početak”. Isto je poželio i novim prorektorima, a na kraju je kardinal svima poželio da „budemo iz dana u dan svjedoci evanđeoske novosti koja je jedina u stanju pobijediti sve”. Neka ovo bude godina novih nada i budite radosni i sretni u ovom novom zajedništvu u koje neki danas ulaze prvi put, a neki ga nastavljaju. Neka Bog sve vas blagoslovi, zaključio je kardinal Bozanić.

Rektor Tanjić u pozdravu je istaknuo da ovu akademsku godinu počinju u potpuno drukčijem ozračju u odnosu na prethodne. Pandemija Covida 19 prošli ih je semestar prisilila na drugačiji način rada i organizaciju sveučilišta, rekao je rektor i istaknuo koliko je bilo teško gledati aule i prostore sveučilišta bez studenata. Spomenuo je i rane koje je gradu nanio potres. Zahvalio je Bogu što su iz svih tih teškoća izišli obogaćeni „novim iskustvima i znanjima, ojačani i onime što su znali a ponekad zaboravili – da su sveučilište ljudi”. Izrazio je stoga posebnu radost zbog današnjega zajedništva na misi i svečanom činu.

Posebnu zahvalnost izrazio je Velikom kancelaru Bozaniću na poticajnim riječima i zauzetosti za Sveučilište u ovom vremenu kada je Crkva ranjena potresom. Svima je zahvalio na podršci i zajedničkom radu na dobro i razvoj HKS-a. Poželio je dobrodošlicu studentima i izrazio nadu da će im Sveučilište postati novi dom. Zatim je predstavio prorektore i pročelnike, posebice dvojicu koji današnjim danom počinju novu službu – prorektor za znanost Roberto Antolović i prorektor za nastavu Roko Mišetić, kojima je simbolično predao prorektorske lance. Svima je na kraju poželio otvoreno srce, dobru misao i čvrstu vjeru kako bili odgovorni graditelji budućnosti.

Magistra sociologije Matea Škomrlj govorila je o svom iskustvu studiranja na HKS-u, a o samoj nastavi na HKS-u prorektor Mišetić.

Brucošima se obratio kapelan Singbo, poželjevši im dobrodošlicu.  

Rektor Tanjić na kraju je izrekao riječi zahvale, a kardinal Bozanić predvodio je molitvu Anđelova pozdravljenja i blagoslovio okupljenu zajednicu. Svečani akademski čin moderirala je prva magistra komunikologije na sveučilištu. Matea Vidović. Susret je završio akademskom himnom Gaudeamus igitur.