Budi dio naše mreže
Izbornik

POČINJE BISKUPSKA SINODA O POSVEĆENOM ŽIVOTU

Vatikan (IKA )

Papa poziva na molitvu za predstojeću Biskupsku sinodu koja počinje u Rimu 2. listopada - Bogu posvećeni su povlašteni svjedoci Božje posvemašnjosti

Vatikan, 26. 9. 1994. (IKA) – “Iduće će nedjelje, 2. listopada, početi redovita opća skupština Biskupske sinode … Želim vas već sada potaknuti na molitvu za taj važni događaj. Crkvenoj su zajednici sinode koje su održane tijekom minulih desetljeća dale velike plodove. Sinode su se očitovale kao odsjeci hoda u kome se Crkva stavila pred bogatu saborsku baštinu, razrađujući saborske upute glede izazova našega doba. U tom pak hodu nije mogao izostati i odsjek posvećen redovnicima i redovnicama”, tim je riječima u nedjelju 25. rujna papa Ivan Pavao II. u Castel Gandolfu kraj Rima počeo svoj nagovor prije podnevne molitve “Anđeo Gospodnji”, spomenuvši da je Drugi vatikanski sabor Crkvu predočio kao “otajstvo zajedništva, kao puk koji je sabralo Presveto Trojstvo i koji vodi Duh Sveti, od koga prima darove i službe što se dovode u sklad u jedinstvu Tijela Kristova”.
U daljnjem govoru Papa je naveo neke teme rasprava dosadašnjih biskupskih sinoda, rekavši da je odluka o posvećivanju posebne pozornosti redovnicima i redovnicama već po sebi znak posebnog mjesta koje oni imaju u Božjem puku i poštovanja kojim ih Crkva okružuje. “Prema saborskom nauku, stalež koji se stvara zavjetovanjem evanđeoskih savjeta, iako po sebi ne spada na hijerarhijski ustroj Crkve, ipak bez dvojbe spada na njezin život i njezinu svetost” (Lumen gentium, 44)”, rekao je Papa.
Nastavljajući govor, Sveti Otac je rekao da je providonosno što održavanje Biskupske sinode o posvećenom životu pada u završno razdoblje godine posvećene obitelji, te da ta podudarnost ne slabi, nego što više, povećava njezin odjek, očitujući sklad i podudarnost različitih karizmi.