Budi dio naše mreže
Izbornik

Počinje Europsko prvenstvo katoličkih svećenika u malom nogometu

Skadar (IKA)

Europsko prvenstvo katoličkih svećenika u malom nogometu, na kojem sudjeluje i Hrvatska nogometna reprezentacija svećenika, počinje u ponedjeljak 5. veljače 2024., u Skadru u Albaniji.

Prvenstvo je u razgovoru za Hrvatski katolički radio najavio izbornik hrvatske reprezentacije vlč. Krešimir Žinić.

Na 16. Europskom prvenstvu sudjeluje 17 reprezentacija. Natjecanje započinju raspoređene u pet skupina. Hrvatski svećenici natječu se u trećoj skupini s domaćinom Albanijom i Slovenijom.

Hrvatsku reprezentaciju čine trinaestorica svećenika iz gotovo svih krajeva Lijepe Naše. „Svi su spremni i voljni pokazati svoje nogometno znanje i umijeće na terenu i postići što bolji rezultat“, rekao je izbornik vlč. Žinić.

Prvenstvo će početi zajedničkim slavljem mise. Igrači će i svakoga dana tijekom natjecanja slaviti mise koje većinom predslave biskupi. „Mi jesmo prvo svećenici, onda smo nogometaši. Nismo nogometaši pa onda usput svećenici, tako da se i na ovim našim susretima to svećeničko ozračje i ono što mi kao svećenici predstavljamo vidi“, rekao je vlč. Žinić.

Kako su se na takvim susretima razvila poznanstva, svećenici tom prilikom također razmijene svoje pastoralna iskustva te razgovaraju o prilikama u pojedinim državama.

Hrvatska nogometna reprezentacija svećenika dosad je osvojila brojne medalje. Izbornik Žinić ustvrdio je da su se za predstojeće prvenstvo dobro pripremili i uigrali. Dodao je da im je i ždrijebanje bilo naklono pa u prvom dijelu neće igrati protiv favorita, nego igrački slabijih reprezentacija. Stoga je kao cilj istaknuo ulazak u polufinale i borbu za novu medalju, pa što „dragi Bog da“.

Završnica prvenstva na rasporedu je u četvrtak 8. veljače poslijepodne.