Budi dio naše mreže
Izbornik

Pogreb mons. Kazimira Višatickog

Bosanska Gradiška/Banja Luka (IKA/KTA )

Biskup Komarica istaknuo snažnu vjeru i jaku ljubav koju je mons. Kazimir Višaticki gajio prema vjernicima povjerenim njegovoj skrbi

Bosanska Gradiška/Banja Luka, (IKA/KTA) – Na groblju sv. Marka u Banjoj Luci pokopan je 20. studenoga ubijeni svećenik mons. Kazimir Višaticki, župnik i dekan u Bosanskoj Gradiški i prelat pape Ivana Ivana II. Sprovodne obrede predvodio je predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica uz sudjelovanje velikog broja svećenika, među kojima su bila i dva brata svećenika Višaticki Adolf i Karlo. Okupio se i veliki broj redovnica kao i brojni vjernici koji su došli na posljednji oproštaj od svećenika koji je po zauzetosti u pastoralnom radu i miroljubivosti prema svima bio poznat u cijeloj Banjolučkoj biskupiji.

Prije sprovoda u Banjoj Luci slavljena je misa zadušnica u župnoj crkvi Sv. Roka u Bosanskoj Gradiški. U toj župi, u župnoj kući je i ubijen župnik mons. Kazimir Višaticki u večernjim satima 17. studenoga.

Misu zadušnicu predvodio je biskup Komarica uz koncelebraciju oko šezdeset svećenika i sudjelovanje najbliže rodbine i vjernika iz župa u kojima je djelovao ubijeni svećenik, kao i drugih župa banjolučkog kraja. Biskup Komarica u propovijedi je istaknuo snažnu vjeru i jaku ljubav koju je mons. Višaticki gajio prema vjernicima povjerenim njegovoj skrbi. Svećenik Kazimir imao je uzor u svećenicima koji su u tijeku prošlog rata ubijeni na području Banjolučke biskupije od župnika u Novoj Topoli Ratka Grgića, za čiju sudbinu se ni nakon dvanaest godina ništa službeno ne zna, preko vlč. Ivana Grgića, vlč. Filipa Lukende, vlč. Petra Jurendića, vlč. Marka Šalića, vlč. Tomislava Matanovića, fra Alojzija Atlije do s. Cecilije Grgić. Mons. Kazimir Višaticki je četrdeset i osma osoba u duhovnom staležu koja je ubijena u Banjolučkoj biskupiji. Biskup Komarica također je zatražio od predstavnika vlasti da napokon zaustave zločince i isprave brojne nanesene nepravde, jer to mogu ako žele.

Od ubijenog svećenika Kazimira oprostio se generalni vikar Banjolučke biskupije mons. dr. Anto Orlovac, iznoseći dio iz njegove oporuke pisane u tijeku ratnih događanja iz koje je vidljivo da je već tada bio spreman podnijeti smrt iz ljubavi prema Bogu i čovjeku. U ime školskih kolega i svećenika Vrhbosanske nadbiskupije od pokojnika se oprostio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. dr. Mato Zovkić, ističući da se svećenik Kazimir zdravo ponosio svojim poljskim podrijetlom.

Riječi oproštaja izrekao je i bosansko-gradiški imam Besim Šeper, koji je kazao da mu je točno prije tjedan dana mons. Višaticki došao čestitati Bajram i da ga je doživljavao kao iskrenoga prijatelja.

Na misi su bili nazočni i dvojica pravoslavnih svećenika. Stigli su i brojni brzojavi sućuti u kojima se izražava blizina cijeloj Banjolučkoj biskupiji, njegovoj majci Barbari, braći i sestrama, rodbini i župljanima. Banjolučki episkop Jefrem izrazio je sućut biskupu Komarici, kao i dabrobosanski metropolit Nikolaj, episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije i humski Maksim. Na licima vjernika iz župa Bosanska Gradiška, Nova Topola i Dolina bila je vidljiva bol za izgubljenim pastirom koji se za njih, malobrojne i obespravljene, očinski brinuo.