Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokažimo djelotvornu solidarnost

Papin angelus u nedjelju, 8. prosinca 1996.

Predraga braćo i sestre!
1. U hodu prema Jubileju, koji mora prije svega biti put ponovnog otkrivanja Krista u našem životu, danas smo ozareni svetošću i ljepotom Djevice, koju častimo u njezinu bezgrešnom začeću. Ova vjerska istina, dok izražava jedinstveno stanje Kristove Majke, podsjeća nas na sveopći naum Boga koji “nas u njemu sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim u ljubavi” (Ef 1,4). To je prvobitni Božji naum, nažalost osporen grijehom, koji je Otkupitelj čudesno obnovio i Marija, “milosti puna” (usp. Lk 1,28), uzorno ostvarila.
Utješna je to mogućnost ponuđena onima koji, kao Marija, prihvaćaju Krista u svoj život. U Apostolskom pismu za Jubilej, podsjetio sam na Apostolove riječi: “Koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste” (Gal 2,27; usp. Nadolaskom trećeg tisućljeća, 41). U krsnom obredu to je otajstvo označeno predavanjem bijele haljine, znakom novog dostojanstva posinjene djece Božje.
2. Predraga braćo i sestre! Današnje razmišljanje o Bezgrešnoj, uzoru svetosti Crkve, podsjeća nas na milost svetoga krštenja i potiče na trajnu obnovu života.
Svetoj Djevici, koja je “tota pulchra”, sva lijepa, povjerimo svoje nakane. Neka nam izmoli hrabrost da ne podlegnemo svojoj krhkosti, svjesni da je Božja ljubav veća od grijeha. Gospodin, koji je u Mariji “učinio velika djela” (usp. Lk 1,49), znat će izvršiti velika djela i u onima koji iskreno prihvaćaju njegov poziv na obraćenje i ljubav.
3. U ozračju molitve i solidarnosti, upravo u doba došašća, ponovno vas molim da ne zaboravite dramu koja se odvija u Africi, u području Velikih jezera.
Osim brojnih ruandskih i burundskih izbjeglica još uvijek raspršenih u Kiviu, neke vijesti govore o potpunom očaju u kojemu se nalazi stanovništvo istočnoga Zaira, pritisnuto bratoubilačkim borbama, koje se šire kao mrlja ulja, sa svojim sudbonosnim posljedicama gladi, nesigurnosti, pljačke, bježanja iz gradova i sela, grozota i užasa.
Pastiri tih Crkava svakodnevno šalju Papi žalosne vapaje svoga pučanstva, koje obraća oči cijelome svijetu, moleći ga da ne ostane trom pred tolikim patnjama i razaranjima. Još jednom usvajam ovaj vapaj, i ponavljam žurni poziv onima koji su na bilo koji način umiješani u sukob, da bi se založili da se odmah zaustavi nasilje i traži mirno rješenje putem dijaloga ili pregovora.
Sa svoje strane, i dalje molimo na te nakane i pokažimo djelotvornu solidarnost prema izmučenoj braći.