Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokop vlč. Ivana Žufike

Križevci (IKA)

Dugogodišnji križevački župnik Ivan Žufika pokopan je u ponedjeljak 12. srpnja na gradskom groblju u Križevcima, izvijestio je portal prigorski.hr.

Sprovodne obrede u nazočnosti brojnih vjernika i svećenika predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, u zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, župnikom Župe sv. Ane u Križevcima preč. Stjepanom Sovičekom i župnikom Župe sv. Vida Vrbovec Zoranom Grgićem. Misu zadušnicu nakon sprovoda u župnoj crkvi Sv. Ane predvodio je biskup Mrzljak, prijatelj vlč. Žufike.

Vlč. Ivan Žufika preminuo je 9. srpnja u 81. godini života. Rođen je 3. travnja 1941. u Repašu, župa Molve, od oca Pavla i majke Katarine r. Gašparić, u obitelji s  devetero djece. Kršten je u župi Ždala. Pučku školu pohađao je u Zagrebu, Repašu i ponovno u Zagrebu. Završio je gimnaziju u Interdijecezanskoj srednjoj školi na Šalati. Maturirao je 1961. Vojsku je služio od 1961. do 1963. u Strumici. Zatim je upisao Bogoslovni fakultet u Zagrebu gdje je dovršio svoje školovanje iz dogmatike 1969., a iz morala 1970. godine. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj katedrali 3. ožujka 1967. Kao mladi je svećenik, još za vrijeme školovanja, pomagao u župama u Zagrebu i okolici. Kao kapelan službovao je u župi Martijanec 1969. godine, zatim dvije godine kao kapelan u Novoj Gradišci. Od 1971. do 1981. bio je župnik župe Vrbje u Slavoniji. Od 14. rujna 1981. do 13. srpnja 2007. bio je župnik župe sv. Ane u Križevcima. Zatim odlazi za župnika u župu Sveti Petar Orehovec. Umirovljen je zbog bolesti 25. kolovoza 2018., a posljednje vrijeme proživio je u domu za starije osobe te na bolničkom liječenju u bolnici u Koprivnici  gdje je umro 9. srpnja, u 54. godini svećeništva.