Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokrenuta peticija protiv odluke o zatvaranju samostana u Ruskom Krsturu

Ruski Krstur (IKA)

Pokrenuta je peticija protiv odluke o zatvaranju samostana Isusovih malih sestara u Ruskom Krsturu u Srbiji. Peticiju je pokrenuo o. Mihail Hološnjaj, župnik grkokatoličke Župe Rođenja Presvete Bogorodice u Đurđevu.

„Kao razlog te odluke navedena je okolnost da je zajednica svedena na samo jednu sestru. Ona želi i dalje ostati u samostanu i živjeti svoje redovničke zavjete, na opću dobrobit mještana ovog vojvođanskog sela. Vjernici Ruskog Krstura mole upravu Zajednice da se samostan ne zatvori i svjedoče njegov svestrani pozitivni duhovni udio u životu cijele grkokatoličke zajednice u Srbiji“, piše u obrazloženju razloga zbog kojih je nedavno pokrenuta peticija protiv najavljenog zatvaranja samostana Isusovih malih sestara u Ruskom Krsturu u Srbiji.

Peticiju je pokrenuo o. Mihail Hološnjaj, župnik grkokatoličke Župe Rođenja Presvete Bogorodice u Đurđevu. „U prvom redu, samostan Isusovih malih sestara je, po mojem mišljenju, a poznajem ga od samog osnivanja, nešto najljepše što naša brojčano mala zajednica i naša Eparhija sv. Nikole – Ruski Krstur posjeduje. Sestrinstvo je uvijek, pa i danas, sa samo jednom sestrom, svjedočilo kršćanstvo u pravom svjetlu, neokrnjeno i neiznakaženo. Iako su u samostanu većinom bile strankinje, toliko su se srodile s mještanima sela da je to za divljenje. Vrlo jednostavan, u materijalnom smislu oskudan život sestara, a uz to duboka vjera i ljubav prema Gospodinu, neprestana molitva i uvažavanje bizantskog obreda u kome nisu rođene, bilo je ono pravo što su svi mještani sela duboko uvažavali i čemu su se divili“, rekao je o. Hološnjaj.

Dodao je da se ne radi jednostavno o zatvaranju zajednice, nego premještanju u velike gradske centre. „Za divljenje je da jedina preostala sestra s. Martina ne želi napustiti Ruski Krstur. Ona želi ostati i dijeliti životnu sudbinu, prvenstveno starih i usamljenih osoba, kojih je puno siromašnih, potom i pripadnika romske, uvelike zapuštene, a vjerojatno u velikoj mjeri odbačene zajednice, pa i s mladima i djecom u selu. Ne poznajem ni jednu osobu koja bi izgovorila neku ružnu riječ o samostanu – čuju se samo pohvale i divljenje“, istaknuo je o. Hološnjaj.

Pojašnjenje oko zatvaranja samostana dala je i s. Katarzyna Anna Kasia, regionalno zadužena sestra za Regiju Istočne i Središnje Europe Isusovih malih sestara. „Odluka da se zatvori zajednica u Ruskom Krsturu donesena je nakon zajedničke prosudbe krajem ožujka ove godine. Odluka nije bila laka, budući da je ovo mjesto sukladno s našom karizmom i Zajednica je ondje predivno ukorijenjena. Glede mišljenja Malih sestara o ovoj temi, a svaka s područja Regije Središnje i Istočne Europe je mogla reći svoje mišljenje, i nakon rasprave na Regionalnom vijeću, odlučile smo da je naša misija u Ruskom Krsturu završena. Činjenica je da nema Malih sestara među nama koje bi htjele i mogle ondje živjeti, naučiti jezik i liturgiju, a tu su i ostala personalna pitanja”, rekla je s. Kasia.

Dodala je i da je ova odluka donesena s velikim žaljenjem, no također i uz veliku zahvalnost za godine koje su sestre proživjele ondje te za ljubaznost ljudi koji u ih tamo dočekali s dobrodošlicom. „Vjerujemo da će se naša misija ondje na neki način nastaviti, da je sjeme posijano, te da će naša dugotrajna nazočnost i prijateljstva donositi plodove u budućnosti“, istaknula je s. Kasia.

Zajednicu Isusovih malih sestara sv. Charlesa de Foucaulda u Ruskom Krsturu osnovala je mala sestra Magdalena 1969. i to je bila prva zajednica Malih sestara bizantskoga obreda. Samostan je otvoren na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije 1969., a među prvim sestrama, koje su došle ondje iz Beograda, bila je s. Marija Melanija rodom iz Krstura. Prvo bogoslužje ondje je služeno 6. srpnja 1970. godine. Peticija se može potpisati na poveznici.